Великобритания ще напусне общия пазар и митническия съюз, ще каже днес Тереза Мей

  • 17 януари 2017 06:43

  • 12216
  • 0
Великобритания ще напусне общия пазар и митническия съюз, ще каже днес Тереза Мей
© Getty Images/Guliver

Великобритания ще напусне общия пазар и митническия съюз в рамките на излизането си от Европейския съюз. Това ще каже днес премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в в реч пред аудитория от дипломати в Лондон, в която ще изложи стратегията си за Брекзита, пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

В дългоочакваното си изказване в имението Ланкастър хаус, което се намира близо до Бъкингамския дворец и е стопанисвано от британското министерство на външните работи, тя ще представи 12-те си преговорни цели.

"Ние се стремим към ново и равноправно партньорство - между независима, самоуправляваща се и глобална Великобритания, от една страна, и нашите приятели и партньори в ЕС, от друга", ще заяви Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в според "Дейли телеграф".

Британският премиер ще даде да се разбере ясно, че страната ще напусне общия пазар и митническия съюз. "Никакво частично членство в Европейския съюз, асоциирано членство или нещо от сорта, при което сме наполовина вътре, наполовина вън", ще подчертае Мей. Тя ще уточни, че Великобритания няма да "се стреми към модел, който вече е възприет от други държави", нито към запазване на "парчета от (своето) членство".

Една от централните оси в стратегията на Мей за Брекзита според "Дейли телеграф" ще е връщането на националния контрол върху границите на страната.

Очаква се речта на британския премиер да засили опасенията на инвеститорите от т. нар. твърд Брекзит, които доведоха вчера до падане на курса на лирата до едно от най-ниските й равнища спрямо долара от над три десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Повече от половин година след като британците се обявиха на произведения на 23 юни референдум за излизане на страната от Европейския съюз, Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е критикувана от политици и бизнеса, че не казва почти нищо как си представя бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. Мей възнамерява да започне официалните преговори за Брекзита до края на март.

Откъсите от речта, които бяха разпространени от канцеларията на британския премиер, не включват конкретни подробности за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс. От тях освен това не става ясно кои ще са 12-те приоритета на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в в преговорите.

ЕС вероятно ще настоява за свобода на движение за своите граждани в замяна на пълния достъп на Великобритания до общия пазар, посочва Ройтерс. Мнозина от британците, които гласуваха за излизане от съюза, бяха мотивирани именно от желанието си за ограничаване на имиграцията.

На ЕС се пада приблизително една втора от британския износ и внос.

Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в ще каже още днес, че иска Великобритания да бъде "магнит за международния талант" и "голяма търговска страна", която да установи връзки с държави от целия свят. Успехът на ЕС е в национален интерес на Великобритания, ще подчертае в същото време тя.

"Ще продължим да бъдем надеждни партньори, отдадени съюзници и близки приятели. Ние искаме да купуваме вашите стоки, да ви продаваме нашите, да търгуваме с вас колкото се може по-свободно и да работим заедно, за да направим така, че всички ние да живеем в по-голяма сигурност и да бъдем по-проспериращи посредством едно трайно приятелство", ще каже Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в.

"Дейли телеграф" определя днешната реч като най-важната на Мей, откакто тя стана премиер на Великобритания през юли миналата година, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини