За първи път НЗОК може да плати на болниците над лимитите

  • 17 януари 2017 06:30

  • 5888
  • 0
За първи път НЗОК може да плати на болниците над лимитите
© Novini.bg

За пръв път от 2 години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила. Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 млн. лв. месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

"Има възможност разходите на болниците над таваните, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на ясна прозрачност за това има ли реално такъв пациент и той лекува ли се сработва и тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана", обяви Москов.

Данните на Москов за 5-6 млн. лв., спестявани месечно от въвеждането на задължителната идентификация при прием в болница, са третите поред за спада в разходите. При старта на новата система през ноември от касата обявиха цели 15 млн. лв. по-нисък разход само за 2 седмици. След това от НЗОК пък се похвалиха, че намалението през декември спрямо ноември е 8 млн. лв.

Дали НЗОК ще приеме тези данни и дали ще плати на болниците зависи от надзорния съвет на касата. От 2015 г. болниците работят с твърди лимити и дейността над тях не се плаща. Според лекарския съюз за 2015 г. касата не е платила отчетена дейност за над 52 млн. лв., а за тази година се очертава надлимитната дейност на лечебните заведения да е 24 млн. лв. Досега и касата, и Москов твърдяха, че надлимитната дейност е незаконна и няма как да се плати, тъй като лимитирането е определено с постановление на Министерския съвет. За миналия декември касата намали допълнително парите, които отпуска на болниците, което предизвика още по-голямо недоволство. Ограниченията се въвеждат заради постоянния дефицит в бюджета на касата и ръста на разходите на болниците, пише "Сега".

Очаква се лекарският съюз да потърси по съдебен път изплащане на заработените над лимитите дейности от клиниките за 2015 г. Вече има и прецедент - частна болница в Пловдив осъди касата да й изплати надлимитната дейност.

Ръководството на Военна болница е пратило писмо в НЗОК и МЗ, в което моли да й бъде изплатено лечението на петимата тежко пострадали при инцидента в Хитрино, съобщи "24 часа". От ВМА са пресметнали, че разходите са общо близо 70 000 лв., 40 хиляди от които по клинични пътеки. Дейността е надлимитна и затова няма да ни бъде платена, твърдят от болницата. От касата обаче припомниха, че дейността за декември още не е платена на никого, освен това ВМА ще си получи парите за пациентите от Хитрино. Това е спешност, а ние плащаме спешните случаи и над спуснатите бюджети, допълниха от НЗОК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини