Задържаха трима особено нагли телефонни измамници

  • 16 януари 2017 10:22

  • 13367
  • 6
Задържаха трима особено нагли телефонни измамници
© Getty Images (Архив)

Криминалисти задържаха телефонни измамници, които са заплашвали жертвите си. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В продължение на месец възрастна бургазлийка била изнудвана за пари, на извършителите тя предала общо 32 000 лева. В акцията по задържането на престъпницте са участвали служители на ОДМВР – Бургас и Стара Загора. На един от арестуваните е наложена 72-часова мярка за задържане, повдигнато му е обвинение.

Оперативните действия били предприети на 12 януари, след като в бургаското Първо РУ постъпил сигнал от банков служител. Той съобщил, че в този момент възрастна жена иска да изтегли голяма сума пари от банковия клон. След проведени разговори със 71-годишната бургазлийка било установено, че жената е жертва на телефонна измама. Пред полицаите споделила, че първоначално е била заблудена по схемата „пострадал роднина“. След това многократно била заплашвана по телефона и в периода 15 декември – 12 януари предала на непознат общо 32 000 лева. Незабавно по случая били предприети оперативно-издирвателни действия, в резултат на които в близост до дома на жената служители на Първо РУ задържали, в момент на получаване на поредния плик с пари, криминално проявения В.П. /30 г./от Свищов.

В хода на допълнителните действия по разследването, в които се включили и служители на бургаското Пето РУ, на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и на ОДМВР - Стара Загора, са установени и задържани още двама криминално проявени мъже - В.Ф. /49 г./ от Свищов и Д.П. /23 г./ от Бургас, придвижвали се с лек автомобил „Алфа Ромео“ с великотърновска регистрация. Засечени са на територията на Старозагорска област, в Гурково. По първоначални данни, те са съпричастни към извършеното престъпление.
На В.П. е повдигнато обвинение, с постановление на прокурор му е наложена мярка за задържане до 72 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на тримата продължава.

МВР напомня: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат. При телефонно обаждане от неизвестен номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки. Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация.

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;

В случай че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
13367 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Боев

2017.01.17 | 10:46

6
Василев съгласен съм с теб но на училище на латиница ли те учеха да пишеш?После задържаха ги наглеците ами осъдете ги нагло за назидание.
vasilev

2017.01.17 | 10:40

5
Obajdaha mi se i me predoprediha che ako se obadq na policiqta shte mi otrejat ushite i shte mi gi dadat da gi izqm ne se poqviha da vzemat parite.Az mislq che ako darjavata si e na mesto takiva nqma da gi ima.
даааааааааааа

2017.01.17 | 10:39

4
будали,дал господ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.01.17 | 10:39

3
Кастрация за да не се плодят и екстрадация от държавата на тези уроди
ПЪТНИК

2017.01.17 | 10:39

2
СЪД И ЗАТВОР !

2017.01.17 | 10:39

1
СТАНИ КРУМЕ ДА ВЪВЕДЕШ МАЛКО ЗАКОНИ В ТАЗ БЪЛГАРИЙКА ЧЕ РОДНОТО НИ ПРАВОСЪДИЕ --КУЧЕТА ГО ЯЛИ.

Добави коментар

Водещи новини