Агрион Финанс: Агробизнесът търси кредити за нови инвестиции

  • 16 януари 2017 10:03

  • 1521
  • 0
Агрион Финанс: Агробизнесът търси кредити за нови инвестиции
©

Очаква се ръст на земеделското кредитиране през 2017 г. Това от една страна се дължи на общото оживление в бизнес средата, на плановете за нови инвестиции, финансирани през ПРСР и нуждата от средства за увеличаване на обработваемата земя, прогнозират от специализираното дружество за кредитиране на фермери „Агрион Финанс”. Статистиката на БНБ за бизнес кредитирането към септември 2016 г. показва, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. при 1,74 млрд. в началото на 2016 година.

Фермерите все по-често се оглеждат за алтернативи на бавното и тромаво финансиране през голяма институция и проучват и другите възможности на пазара, смятат експертите. През миналата година най-търсени са били финансовите продукти, свързани с покупките на още земя, сочат още данните на „Агрион Финанс”. Дружеството залага на нов за България модел на финансиране, близък до банково кредитиране, но с разликата, че банките трудно приемат като обезпечение само земеделските земи на кредитоискателя. Така, ако производител иска да изтегли финансов ресурс по традиционния начин, ще трябва да ипотекира друг имот или материални активи, да заложи субсидии, да включи съдлъжници, поръчители и т.н. Голяма част от средните и по-дребни стопани нямат достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова от „Агрион Финанс” залагат като свое конкурентно предимство на улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и на високия процент финансиране - до 80% от пазарната стойност на заложената земя при кредитите и дори до 100% за лизинга. Компанията предлага инвестиционно кредитиране, кредити за оборотни средства и лизинг за покупка на земеделска земя.

“Предоставянето на повече финансови възможности за земеделските производители да модернизират стопанствата си, да разширят производствата си, да покрият текущите си нужди или да закупят земята, която обработват ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието и развитието на модерен агробизнес с висока добавена стойност. А от това печелят всички“, категорични са експертите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини