Офанзивата срещу Мосул се засилва преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

  • 16 януари 2017 09:26

  • 2806
  • 2
Офанзивата срещу Мосул се засилва преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп
© gettyimages (архив)

Броени дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския въоръжените сили на Ирак рязко засилиха натиска върху отрядите на "Ислямска държава" (ИД), контролиращи втория по големина град в страната - Мосул. Те го щурмуват доста по-активно, отколкото преди седмици, когато изглеждаше, че офанзивата вече издиша, пише в. "Комерсант".

Според експерти властите в Багдад се стремят към решаващи успехи в борбата с ислямските радикали, за да докажат пред екипа на Тръмп, че са ефективни и перспективни, посочва вестникът. Осъзнали, че няма смисъл да бранят източната част от Мосул, джихадистките командири са изтеглили най-боеспособните си отряди на западния бряг на р. Тигър, смятат военни аналитици. Говорителят на иракското командване полковник Яхия Расул заяви за телевизия "Ас Сумария", че правителствените войски са си възвърнали контрола над 90 процента от източните градски райони на левия бряг. Вчера те превзеха след тежки битки цялата територия на университета в Мосул.

Бойците на ИД обаче продължават ожесточената съпротива, използвайки като основно оръжие коли бомби със самоубийци на волана. И докато преди на подстъпите към града, на открито срещу тези камикадзета можеше да се използват танкове и противотанкови ракетни комплекси, сега тези средства не са ефикасни из тесните лъкатушещи улици на града.

Багдад разчита да приключи освобождаването на Източен Мосул до една-две седмици. Според военните боевете за западните градски райони може да траят още 3-4 месеца. Операцията за освобождаване на Мосул неслучайно бе активизирана през последните дни, изтъква руският ориенталист Владимир Сотников. "Иракските власти бързат да постигнат възможно най-шумни успехи преди встъпването в длъжност на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на 20 януари - пояснява аналитикът. - Целта им е да докажат на новоизбрания президент на САЩ, че Багдад е ключов играч в борбата с ИД, на който може да се разчита, че американската помощ за иракските въоръжени сили не отива нахалост, а дава реални плодове. И значи тази помощ трябва да продължава".

Последвайте канала на

БТА
2806 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тъпи янки

2017.01.25 | 20:21

2
Путин приключи войната в Сирия, тръгна споразумение от Астана между враждуващите там, а ковбойските дришльовци още се шматкат из Мосул. Избиха децата, порутиха болниците, няма какво вее да освобождават.
гост

2017.01.18 | 10:31

1
Стига сте писали само за тия от САЩ, просто Ирак иска да се отърве от отрочетата на САщ - ИДИЛ. Народа иска да е като преди арабската пролет-без САЩ да се месят във вътрешните работи на ИРАК.

Добави коментар

Водещи новини