Сифилис сее ужас в Сливен

  • 16 януари 2017 06:50

  • 6243
  • 1
Сифилис сее ужас в Сливен
© Getty Images (Архив)

Кой, мислите, в днешно време носи бели ръкавици? Младите момичета, военните по време на парад, фокусниците, героите на Удхаус. Няма как да се досетите, че … съдебните охранители в Сливен – също. Но от страх за здравето, пише Труд.

Стана, докато конвоираха обвиняем с напреднал стадий на сифилис. Лекарите може да оспорят нуждата от подобни мерки, опасната зараза се предава по полов път или от болна бременна майка на още нероденото й дете.

Но случката „черни униформи-бели ръкавици” месец-два по-късно все още се коментира из коридорите на съдебната палата. И никак не е смешна. Обвиняемият бе изправен пред съда за отвратителни блудства с две малки момиченца – едното на 5, другото – на 7. По-голямото дете бе заразено със сифилис. А статистиката на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен отчете и друг шокиращ факт: има и още по-малък пациент, със заразна форма на сифилис, при здрава майка.

Дете на 2 години и 10 месеца. Картината е толкова стряскаща, че се нуждае от превод. „Какво от това, че слагаме нови пейки по ларгото в Сливен, ако след време по него започнат да се разхождат хора с квадратни глави и игловидни носове!?” – попита реторично уважаван лекар-специалист. Защото, без излишни медицински подробности, това е едно от лицата на болестта, ако не бъде открита навреме. А Сливен, освен Пазарджик, е рисковата зона на българската карта. С огнище на сифилис в ромския кв.”Надежда”, в балканските градчета Твърдица и Шивачево.

Момче на 16 години било докарано от детското отделение в областната болница след претърпяна операция. Друг млад пациент бил опериран от хемороиди, после се оказало, че е сифилис. 4-годишно момченце от близкото до Сливен с.Тополчане постъпило вече в напреднал стадий на заразната форма на болестта, докато се установи от какво страда.

Последвайте канала на

Novini.bg
6243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.16 | 12:28

1
Бойко е сифилистичен

Добави коментар

Водещи новини