Зимата спря търговията със зърно

  • 16 януари 2017 06:24

  • 2176
  • 0
Зимата спря търговията със зърно
© Булфото (Архив)

Заради силните студове зърненият пазар е в тотален застой, казват производители в Добруджа. Липсват купувачи, а пътните условия спират търговията.

Така ще бъде поне до края на месеца, прогнозират от бизнесмени от зърнения бранш.

Фермери в Добруджа алармират, че около 40% от рапицата и около една пета за пшеницата са измръзнали. В момента растенията са високи около 10 см. Заради сухата есен не можаха да братят и така посрещнаха в недобро състояние презимуването. Още през есента бе установено, че близо една четвъртък от рапицата е унищожена. Стопаните не изключват вероятността половината рапица в България е унищожена, пише "Монитор".

Има и още един проблем, алармират те. Дългото задържане на снега, стопяването през деня и замръзването през нощта създава един слой, през който по-трудно може да диша пшеницата и има опасност от т. нар. асиксия - липса на кислород, задушаване и някои от растенията може наистина да загинат.

Въпреки обилния снеговалеж в Добруджа, силният вятър нанесе поражения на много места в нивите, безпокоят се арендатори от област Добрич. Там, където има снежна покривка от около 20 и повече сантиметра, няма проблеми за пшеницата. Но има доста открити места от вятъра и пшеницата е измръзнала. При рапицата положението е по-тежко, тъй като при минус 15 градуса тя замръзва.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини