Родители: Липсват специалисти в педиатрията в София

  • 15 януари 2017 15:54

  • 9819
  • 0
Родители: Липсват специалисти в педиатрията в София
©

От недостиг на специалисти в Болницата за активно лечение на детски болести в София сигнализират родители на болни от диабет деца. Лечебното заведение е едно от малкото в страната и единственото в столицата, специализирано за детски заболявания, предава БТВ.

От 10 години меренето на захарта е част от живота на Радостина. Контролира диабета си с инсулинова помпа, ходи на училище, обича да рисува и се занимава с народни танци. Новата година за момичето обаче започва с погликимична криза и спешен прием в детската болница.

„Оказа се, че изобщо няма лекари специалисти от отделението по диабет, оказа се, че има двама дежурни лекари за цялата болница и всички други деца ги връщаха. Нас ни приеха, защото бяхме тежък случай и след това в следващите два дни нямаше специалисти в отделението, които да могат да започнат адекватна грижа, адекватно лечение. Чак на трети – първият работен ден, се започнаха изследвания”, разказва майката на детето.

Според родителите лекарският състав е значително намалял. Болницата отрича да има недостиг на специалисти.

Отделението по диабет е обединено с това по генетика, а в клиниката работят общо 9 лекари, от които 5 са със специалност детска ендокринология.

Леглата, които са за децата с диабет вече са драстично по-малко. Разширява се отделението по генетика.

Според здравното министерство няма проблем с детските ендокринолози. Родители на болни деца подготвят подписка.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
9819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини