С "цирк" и "прецакай другарче" правната комисия отказа да се занимава с референд

  • 13 януари 2017 15:43

  • 7624
  • 5
С "цирк" и "прецакай другарче" правната комисия отказа да се занимава с референд
© Novini.bg

Около 10 минути бяха необходими на депутатите в правната комисия, за да бъде отхвърлен дневният ред на извънредното й заседание. Той включваше първото четене на два законопроекта за промени в Изборния кодекс в резултат на проведения на 6 ноември национален референдум.

Така се повтори ситуацията от вторник, когато пак не беше приет дневният ред на заседанието на комисията, предвиждащ решение на НС във връзка с допитването, вносител на което беше ГЕРБ.

Днес при прегласуването против дневния ред бяха деветима народни представители, двама не гласуваха, седем бяха "за", а след размяна на обяснения дали в законния срок е свикано заседанието и защо трябва или не да се обсъдят проектите, председателят на комисията Данаил Кирилов обяви край.

Двата проекта за поправки на изборните правила бяха на ГЕРБ и на независимия народен представител Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в, формален вносител на текстовете на омбудсмана Мая Манолова. Тя самата беше в залата, както и представители на Инициативния комитет.

Според Кирилов, заседанието е свикано в съответствие с всички процедури за време, промените са депозирани в парламента.

Явор Нотев от "Атака" оспори твърдението за спазени времеви срокове, тъй като той лично научил тази сутрин по мобилния си телефон за него. Основният аргумент на депутата обаче да не се съгласи текстовете да бъдат дебатирани е, че все още няма влязло в сила решение на ЦИК, което пък се дължало на жалбата на Инициативния комитет. Ако Инициативният комитет се чувства победител, да я оттегли, поиска той. Нотев припомни и че в "Шоуто на Слави" депутатите са били обиждани. По думите му, играта се казва "как да прецакаме другарчето", защото на президента, според проекта на ГЕРБ, се оставя най-сложната част - определянето на едномандатните райони с указ. Кога, изборите чукат на вратата, няма кой да го направи, категоричен е представителят на "Атака".

Реплики бяха разменени и между Реформаторите и ГЕРБ. Ако толкова искате райониране, промяна на избирателната система, не трябваше да подавате оставка, а да приемете мандата и да организирате широк дебат, обърна се към представителите на партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г Димитър Делчев от ПГ на Блока. Той напомни, че за въвеждане на електронното гласуване, прието по принцип миналата година, е предвиден шестгодишен гратисен период, а сега за пет дни се иска промяна на цялата избирателна система.

Подкрепихме ви за антикорупционния закон, припомни му Данаил Кирилов. Отказахте се от него, отговори Димитър Делчев.

В началото на заседанието Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в призова депутатите от правната комисия "да не се крием зад процедурни хватки". Според него срамно било да се бойкотира, саботира гласът на 2,5 милиона души, само защото народните представители не приемат дневния ред.
Колегите, които говориха за цирк, направиха цирк, обобщи в края председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7624 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бкп , дпс и хатакларъ ПАК НА ВЛАСТ ТОВА ЛИ ИСКАМЕ

2017.01.14 | 12:10

1
????????????????????????????????????????????
Българин

2017.01.15 | 18:38

5
Не не искаме комунисти турци и продажни рубладжии , да фалират пак България

2017.01.14 | 16:43

4
Мдаааааа видя се че картела наречен парламент не се отказва да пусне кокала!
.

2017.01.14 | 16:43

3
Дали пък не трябва да направим една комисия, и да решим кои депутати съмнително да изчезват след работа?
Манол

2017.01.14 | 16:43

2
НЕ възможно е да се спре народа! кой каквото търси си го намира. Все от някаде трябва да се започне поне един един депутад да бъде убит пак е нещо...

Добави коментар

Водещи новини