Реджеп Ердоган: Опозицията не спаси статуквото

  • 13 януари 2017 09:40

  • 4257
  • 2
Реджеп Ердоган: Опозицията не спаси статуквото
© gettyimages (архив)

Депутатите от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) не успяха да запазят статуквото, каза турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, пише анкарският в. Хюриет.

Държавният глава на югоизточната ни съседка коментира приемането на поправките в Конституцията на Турция, разширяващи правомощията на президента. Предложението мина вчера в парламента на първо четене, а преди гласуването депутати от НРП се опитаха да блокират трибуната в пленарната зала и се стигна до бой.

Проектът бе подкрепен с гласовете на политическата формация на властта - Партията на справедливостта и развитието и Партията на националното действие. С поправките в основния закон президентът ще има вече право да сменя министри, издава укази със силата на закон и да запазва партийното си членство след поеманото на властта.

Опонентите на Ердоган смятат, че реформите ще доведат до едноличното управление на сегашния президент. "Това са пълни глупости, заяви държавният глава на югоизточната ни съседка. Нашата система е многопартийна и ще остане такава", категоричен бе той. "Тези реформи не са шити по моя мярка, а са направени в името на нашата родина", каза президентът на Турция.

Ердоган допълни, че след като реформата мине на второ четене в Меджлиса, промените ще бъдат предложени на референдум. "Ще има всенародно допитване", обеща той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4257 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.17 | 10:17

2
Раждането на един диктатор. Въпросът е, дали ще свърши на бесилката, в някой канал или изгореният му труп ще се валя в някой трап и ще го разпознават по зъбите?

2017.01.17 | 10:17

1
shte otide pri majka ti

Добави коментар

Водещи новини