Трайков: Енергийна криза няма

  • 12 януари 2017 17:51

  • 3693
  • 4
Трайков: Енергийна криза няма
© БТВ

Имаме пик в потреблението на електроенергия, но тук истината се изчерпва. Енергийна криза няма. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Държавата плаща на Христо Ковачки за студен резерв от въглища, осигуряването му е негова отговорност, добави Трайков.

По думите му за първата седмица на 2017 г. е потребена само с 2% повече електроенергия, отколкото за същия период миналата година. Това изцяло е компенсирано с 20% по-малък износ. Къде е кризата тук? Нищо не се е случило. Има ниски температури, но те са нормални за сезона. В Румъния е дори по-студено, отколкото в България, но ние сме поискали електроенергийна помощ от тях, защото това излиза по-евтино, отколкото да се размразяват въглищата, коментира бившият енергиен министър.

Той е категоричен, че режим на тока няма да има. Човешката глупост и некомпетентност винаги може да докара някаква авария, но няма обективна причина да има режим на тока - има достатъчно резервни мощности, подчерта Трайков.

Проблемът на електроенергийна система в България не е, че няма достатъчно мощности, а в голямата разлика между максималното и минималното потребление на ток през различните сезони. Затова трябва да се инвестира в нови технологии – това е добрият начин да се регулира енергетиката, заяви бившият министър.

По думите на Трайков прокуратурата окончателно си е "доомазала лицето" с обвинението срещу него за продажбата на ЕВН. За тези, които разбират за какво става дума, обвинението е смехотворно. Прокуратурата трябва да надскочи с един сантиметър интелигентността на зелената еуглена, каза бившият министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3693 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тикво,

2017.01.17 | 00:02

3
то и държава няма отдавна. Още от 1989г.

2017.01.17 | 00:02

4
Държава няма от 9.9.1944 година!!!
FM

2017.01.17 | 00:02

2
Енергийна криза няма, но тока го увеличиха.

2017.01.13 | 10:38

1
Кой си ти бе некадърнико ????? Борисов не напразно те изрита на времето !!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини