От ГЕРБ внесоха промени в ИК (видео)

  • 12 януари 2017 11:32

  • 6461
  • 6
От ГЕРБ внесоха промени в ИК (видео)
© Булфото (архив)

Преди малко внесохме в деловодство на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие така, както ви бяхме уведомили в предходните дни.

Това каза на трибунка в кулоарите на парламента председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ. "По този начин ще могат да се приложат въпросите и положителния отговор в тях от проведения референдум. Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района, на територията на Република България, като изборът ще е в два тура. На втори тур се явяват двамата кандидати получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избран народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове. Ако народен представител стане министър, предсрочни избори в този избирателен район няма да се правят.“, разясни Кирилов и добави, че това съответства на волята на избирателите. По отношение на гласуването в чужбина, той обясни, че се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес.

Относно районирането на страната Кирилов заяви, че от ГЕРБ няма да предложат модел, защото това би означавало да носят неоснователно обвинение, че са направили нещо съобразно техния интерес. "Районирането трябва да се направи от орган, който е еднакво отдалечен от всички политически сили и поради тази причина сме предложили това да направи президентът. Трябва да бъдат използвани абсолютно всички възможни бази данни, които държавата и държавните институции поддържат по отношение на статута на избирателя. Говоря за данните на ГД ГРАО, на общините и на НСИ от последните преброявания", каза още депутатът. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6461 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.01.15 | 19:36

6
ГЕРБ ПОБЕДА!
Очевидец

2017.01.15 | 19:36

5
Бързат заради "личността" и мажоритарен кандидат, който излиза на свобода г-н Ценко Чоков.
Наско

2017.01.15 | 19:35

4
Просто имитират дейност. Можеха да го направят от ноември до сега. Опитват се да удължат изкуствено живота на НС и оттам на Бойковото правителство. А ако новият президент не се съгласи ще нададът вой, че той е виновен и пречи - евтина и гадна предизборна реклама. А Радев няма да се съгласи и ще запазят статуквото и ще си измият ръцете с него - гадни номера. Типично поведение на ГЕРБ - друг да е виновен за тяхната некъдърност и бягане от отговорност.

2017.01.12 | 18:01

2
когато се бърза ..нещо да се прави ..винаги има нещо тъмно ..а ,избирателен закон ..за свои ..олигарси..

2017.01.13 | 17:51

3
БСП ПОбеда!
МЪДЕ ТОР

2017.01.12 | 14:42

1
НА ДАНАИЛЧО В ДУПЕТО МУ ТЛЪСТО ..ДВА .УРА ..ЕДИН МУ Е МАЛКО..

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини