Харесайте facebook страницата ни

Кандидатът за държавен секретар на САЩ: За Тръмп принципът за колективна отбрана на НАТО е ненарушим

© Getty Images/Guliver

Следващата администрация на САЩ на президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на ... към профила , който встъпва в длъжност на 20 януари, ще смята за ненарушим принципа на колективна отбрана в НАТО, заяви в Сената номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от ТАСС.

На изслушване в сенатската комисия за външни работи Тилърсън каза, че новото американско правителство ще изхожда от това, че "задълженията по Член 5 са непоклатими". "САЩ ще изпълняват тези задължения", подчерта той.

Член 5 от Устава на НАТО предвижда колективна реакция на алианса в случай на нападение срещу негова страна членка.
На въпрос от комисията дали това означава, че администрацията на Тръмп ще е готова да се притече на помощ с военни средства на страна като Естония, Латвия или Литва, ако някоя от тях бъде нападната от Русия, Тилърсън отвърна: "Ако консенсусът на членовете на НАТО е, че трябва да се приложи Член 5, тогава да".

Подходът към смяната на режими в други страни трябва да се определя от интересите на националната сигурност на САЩ, заяви Тилърсън. Той добави, че ролята на държавния секретар е силова смяна на режими изобщо да не се налага.

"Смятам, че трябва да се ръководим от интересите на националната ни сигурност, а това е област, където приоритетите ни понякога влизат в противоречие с ценностите ни. Съчувстваме на хората, с които се отнасят зле, чиито права се нарушават. Иска ни се положението при тях да е като при нас. Обаче най-главното е да се защитава американския народ. Всяко решение за смяна на режима в една или друга страна със силови средства не може да се взима с лекота. Въпросът е какво ще последва", каза кандидатът на Тръмп за държавен секретар на САЩ.

В Либия държавното ръководство на САЩ нямаше отговор на този въпрос. Същият въпрос го имаше в Ирак, а сега го има в Сирия, добави Тилърсън. "Ако там бъде сменено държавното ръководство, какво ще стане по-нататък?", запита той риторично. Развитието на събитията в Сирия сега се диктува от Русия, Турция и Иран, каза Тилърсън.

Връщането на ролята на САЩ в процеса на уреждане на кризата в Сирия трябва да мине през няколко етапа, първият от които е "да се възобнови взаимодействието с традиционните ни приятели и съюзници" в региона. "Трябва да потвърдим, че сме се завърнали, че имаме водачество и имаме план за въздействие върху бъдещите събития в Сирия", каза Тилърсън.

Той обърна внимание на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по думите му "при отсъствието на водачество от САЩ се е обърнал към този, който го има".

"Той започна да търси съюзник в лицето на Русия, която не му е съюзник. Трябва ясно да му се даде да разбере, че това е неустойчив съюз и че устойчивият съюз за него е със САЩ", заяви Тилърсън.

В същия контекст той напомни за традиционния съюз между САЩ и Израел. Приетата в края на декември резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се иска от Израел незабавно да прекрати строежа на селища в окупирани палестински територии подкопава перспективите за преговорите за мирно решаване на конфликта в Близкия изток, заяви Тилърсън.

Администрацията на Тръмп готви дългосрочен план за неутрализиране на ядрената и ракетната заплаха от Северна Корея, увери той.
Новото американско правителство смята, че трябва да се засилят международните санкции срещу КНДР. Освен това администрацията на Тръмп иска да разгледа отново други начини Северна Корея да бъде лишена от ресурси не само за изработване на ядрено оръжие, но и за доставянето му.

Действията на Китай за съблюдаване на санкциите на съвета за сигурност на ООН срещу КНДР не оправдаха очакванията. Затова, ако някои китайски компании по същество заобикалят резолюции на Съвета за сигурност за Пхенян, за САЩ ще е уместно да проучат възможността към тях да се приемат едностранни санкции, каза Тилърсън и напомни, че 90 процента от външнотърговският оборот на КНДР се пада на Китай.

Тилърсън заяви, че ще препоръча "пълен преглед" на ядреното споразумение с Иран, но не призова то да бъде отхвърлено, предаде Ройтерс.

Той също така заяви, че не се противопоставя на търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство, но посочи, че споделя някои от възгледите на Тръмп за това дали това споразумение е в най-добрите интереси на САЩ.

Тилърсън заяви, че рискът от климатични промени действително съществува и че последствията може да са достатъчно сериозни, за да се оправдае предприемането на действия.

"Повишаването на концентрациите от парникови газове в атмосферата имат въздействие. Способността ни да прогнозираме това въздействие са много ограничени", заяви Тилърсън в отговор на въпрос дали смята, че човешката дейност допринася за климатичните промени.

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще се стреми към оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне от 2015 г., отбелязва БТА.

Коментари
Коментари (32)
Коментирай
САМО ПИТАМ (гост)
13.01.2017 | 08:58

"За Тръмп принципът за колективна отбрана на НАТО е ненарушим" Кратко и ясно! Разбрахте ли МОСКОВСКИ МЕКЕРЕТА?

Рейтинг:
 
7
(гост)
13.01.2017 | 08:59

От евреи, от мевреи, на Запад не пият шампоан и одеколон "Тройной". Живеят цивилизовано и охолно, а не като в кочината Русия

Рейтинг:
 
8
(гост)
12.01.2017 | 08:11

тероризма в Близкия изток ще бъде спрян това е положението

Рейтинг:
 
1
(гост)
13.01.2017 | 08:59

скоро няма повече да четем простотиите на еврейските тролове в нета, като им спрат надниците и ще трябва да работят вместо само да квичат, запада ще им намери нормална работа да не се притесняват

Рейтинг:
 
3
(гост)
12.01.2017 | 07:40

хаха илюзия разпространявана от самите евреи

Рейтинг:
 
0
(гост)
12.01.2017 | 21:32

Запада се управлява от евреи, как ще стане това ?, примери си температурата

Рейтинг:
 
1
(гост)
13.01.2017 | 08:59

Тоя на снимката с Господ ли разговаря ?

Рейтинг:
 
3
(гост)
13.01.2017 | 09:00

ПЛАНИРАНАТА ОТ БОКЛУЦИТЕ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ. БЛАГОДАРИМ ВИ ТРЪМП И ПУТИН! БЛАГОДАРИМ ТИ БРИТАНИЯ!

Рейтинг:
 
2
(гост)
12.01.2017 | 07:41

НЯМА ДА ИМА НИТО СТУДЕНА НИТО ГОРЕЩА ФАЗА

Рейтинг:
 
3
(гост)
12.01.2017 | 21:32

малко вероятно, третата световна е в ход, не е започнала само горещата фаза

Рейтинг:
 
4
(гост)
12.01.2017 | 21:32

САЩ иска да хвърли ЕС и Исляма срещу Русия, но ЕС е надупен и ще привлече вторите

Рейтинг:
 
4
(гост)
12.01.2017 | 11:28

израел е надупен срещу исляма

Рейтинг:
 
3
(гост)
13.01.2017 | 09:00

глупаците бяха си въобразили че ще правят аутсорсинг на американски технологии и ще ги изнасят където си искат правейки имитации, сега ще им се стъжни на линуксите и гагалите

Рейтинг:
 
6
(гост)
13.01.2017 | 09:00

Тоест, Европа остава окупирана от САЩ ?, ще продължавате да ги лъжите че ги защитавате от Русия

Рейтинг:
 
5
(гост)
13.01.2017 | 09:01

САЩ ВЕЧЕ ЗАЛАГА НА СБЛИЖАВАНЕ С АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА СМЕТКА НА ИЗРАЕЛ. АРАБИТЕ СА ВЛИЯТЕЛЕН ФАКТОР И ИМА СМИСЪЛ ОТ ТОВА СБЛИЖАВАНЕ. ИЗРАЕЛ САМО ВЗЕМА ПАРИ БЕЗ НИКАКВА ПОЛЗА. ЗАТОВА ДОРИ ОБАМА ИМ КАЗА ДА ВРЪЩАТ ЗЕМИТЕ И ДА МЛЪКВАТ.

Рейтинг:
 
4
(гост)
12.01.2017 | 08:14

МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ХАЛЮЦИНИРАШ, ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА, НО ТОВА Е ИСТИНАТА. АРАБИТЕ СА ФАКТОР С КОЙТО ЗАПАДА ИСКА ДА ДРУЖИ. АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ОПЛАЧИ СЕ НА ПУТИН, НО И ТОЙ ИСКА ДРУЖБА С ИСЛЯМА.

Рейтинг:
 
1
(гост)
12.01.2017 | 21:32

някой те излъга, или ти нас лъжеш ?

Рейтинг:
 
3
Reality (гост)
13.01.2017 | 09:01

Който иска защита от НАТО ще си плаща. И защитата важи само за членове на НАТО. На израел ще им спрат помощта ако не са в НАТО, ако не им харесва да ходят да се оплачат на Путин. Нормализиране на отношенията с Русия и натискане на Китай.

Рейтинг:
 
7
(гост)
12.01.2017 | 21:32

кога го сънува това ?

Рейтинг:
 
3
ИСТИНАТА (гост)
13.01.2017 | 09:02

Медиите в Решетникова България, крият за "Атлантическа решимост- ЮГ" заради изборите. Включително и руският/уж български/ сайт Новини.бг!

Рейтинг:
 
9
(гост)
12.01.2017 | 21:32

гей атлантическа решимост ?

Рейтинг:
 
2
(гост)
13.01.2017 | 09:02

ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. АТЛАНТИЧЕСКА РЕШИМОСТ НЯМА ДА Е НУЖНА СЛЕД 10 ДЕНА.

Рейтинг:
 
4
1 2
 
Добави Коментар