Харесайте facebook страницата ни

Парламентът отказа да рестартира проекта "Белене"

© Булфото

С 50 гласа "за", 64 "против" и 24 въздържали се парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде отменено решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене".

Социалистите предлагаха парламентът да възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес.

Според БСП идеята за изкупуване на оборудването и дострояване на АЕЦ "Белене" със собствени сили или продажбата на това оборудване на трета страна няма да сработи, защото от 34 атомни блока, които "Росатом" изгражда в Русия и по света, само два са от типа, каквото е произведеното оборудване. Решението е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор, с участието на НЕК с апортна вноска или чрез продажбата на проекта, а това може да се случи при едно необходимо условие - отмяна на предишното решение на НС за спиране на проекта, смятат социалистите.

От ГЕРБ обясниха, че още преди месец правителството в оставка е взело решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката "Белене", на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия.

Защо от производител да се превръщаме във вносител на електроенергия и да я купуваме от румънците незнайно на каква цена, попита Таско Ерменков /"БСП лява България"/ по време на дебатите. Не боли да си признаеш грешката, дайте да отменим решението за прекратяване на проекта, призова той.

Делян Добрев Делян Александров Добрев е роден в град Хасково. Той завършва висшето си ... към профила /ГЕРБ/ посочи, че предложението, внесено от БСП, е за отмяна само на едното от решенията на парламента, правителството е в оставка. По думите му затова дебатът е излишен и губи времето на Народното събрание.

Това, което в момента правим, е ясно, че е предизборно, коментира колегата му Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет ... към профила , цитиран от БТА. Да оставим правителството да си свърши работата, няма смисъл в момента от приемане на това решение, призова той.

Мартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., ... към профила /Реформаторски блок/ поиска парламентът да потвърди спирането на проекта. Той посочи, че цялата сметка за АЕЦ "Белене" досега и арбитражното дело са платили данъкоплатците, за инвеститори само се говори. Дори и да се намери инвеститор, поетапно разходите ще бъдат прехвърлени на държавата, предупреди той. По думите му няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток. "Белене" винаги е струвало над 20 млрд. лева, които БСП иска да похарчи от държавния бюджет, посочи той.

Румен Гечев /"БСП лява България"/ го репликира, че електричеството е стандартна стока и когато го произвеждаш на по-евтина цена, можеш да го изнасяш и в страни с централи. Бразилия като произвежда много кафе да си го изхвърля в морето или го изнася в други страни, попита риторично той.

Коментари
Коментари (10)
Коментирай
(гост)
17.01.2017 | 11:11

бойко курветината пак е в симитли да го порят

Рейтинг:
 
0
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ (гост)
12.06.2017 | 18:26

Ега си рубладжийските помияри! Ще затрият България! Само един Български Чернобил и изчезваме!

Рейтинг:
 
4
321 (гост)
12.06.2017 | 18:26

ей, руски лизачи, вижте какво пави ТАСЛА, докато я построите и вече ще е служи само за музей

Рейтинг:
 
8
stojan chadziev (гост)
12.01.2017 | 10:42

Otnovo 4ervenite pomiari,opitvat tarpenieto na naroda.

Рейтинг:
 
4
ГЕНОЦИДНИЯ ПАРЛАМЕНТ (гост)
12.01.2017 | 11:23

ПЪЛЕН С АЛАХОПОКЛОНИЦИ,А ПРИОРИ Е ДА СЕ ИЗПРАСКАТ СЪС С-4,ЧЕ МИ ПИСНА ОТ ЦИГАНИ.

Рейтинг:
 
0
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ (гост)
12.06.2017 | 18:26

Руско-българската енергийна мафия от БСП! Гушнаха 1млрд за нищо, и сега искат да заложат капана за още. Московски мекерета в Бешетникова България!

Рейтинг:
 
12
В е л и к и я (гост)
12.01.2017 | 11:23

Да се мисли за производство на ел . енергия тъй като населението масово минава на отопление с климатици и ток винаги ще трябва и то все повече и повече , един закон само да се приеме за забрана на отопление с въглища , еко закон .. и да се построи Белене , може и след 10 години да почне да се достроява .. Но преди това трябва и съдебна реформа за да не се краде .. и сурови закони , защото ако не се приемат ще дойде много скоро времето и на народния линч .. за тези които крадат от държавата ...

Рейтинг:
 
3
В е л и к и я (гост)
12.01.2017 | 00:26

Нямаш пари за ток така ли , обзалагам се че караш кола и имаш пари за бензин , аз примерно ходя пеша или карам колело само ... нямам кола ...

Рейтинг:
 
1
(гост)
12.01.2017 | 11:23

Кат си толкоз "Велик", ще ми осигуриш ли 1000евра заплата, че да мога да си плащам шибания ток...?

Рейтинг:
 
11
(гост)
12.01.2017 | 12:54

Решението трябва да го вземат специалисти от енергетиката и икономисти а не " корифеи" като Таско Ерменков и Румен Гечев.

Рейтинг:
 
6
 
Добави Коментар