Увеличава се ледоходът по река Дунав

  • 11 януари 2017 10:21

  • 1324
  • 0
Увеличава се ледоходът по река Дунав
© Булфото (архив)

Температурата на въздуха в Русе тази сутрин е била минус 9 градуса. Образувала се е снежна покривка от 40 см, а скоростта на вятъра е достигала през нощта до 36 км/ч,  съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града.

Заради продължаващите минусови температури ледоходът по река Дунав се увеличава, като при Русе и Силистра достига до 80 процента, а при Свищов и Лом вече е 60%.

От дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" обясниха, че няма сигнали за бедстващи кораби. Корабоплаването по реката е забранено в българско-румънския участък от 12.00 ч. вчера.

Заради ледохода по Дунав се препоръчва ограничаване на корабоплаването

Вчера стана ясно, че 21 кораба са блокирани от ледохода и изчакват на котва в участъка от Попина до Силистра. На този етап екипажите на плавателните съдове са подсигурени с храна, вода и гориво, съобщи Валентин Иванов от силистренското представителство на Дирекция "Речен надзор"- Русе.

По думите му обаче, ако реката замръзне и корабите останат достатъчно дълго блокирани от ледовете, при поискана от тях помощ такава е необходимо да им бъде предоставена.

По данни на Хидрометереологичната станция в Силистра ледоходът в река Дунав в акваторията на Силистра е 80% до 90% на места. Нивото на реката бележи леко покачване днес с 10 см до 90 см. Температурата на въздуха е минус 6 градуса, а на водата 0 градуса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини