Италианската полиция разби мрежа за кибершпионаж

  • 10 януари 2017 21:43

  • 2447
  • 0
Италианската полиция разби мрежа за кибершпионаж
© Getty Images/Guliver

Италианската полиция съобщи, че е арестувала двама души в рамките на разследване за кибершпионаж. Атаките са били насочени срещу обществени институции, предприятия и обществени фигури, предадоха Ройтерс и БТА.

45-годишният ядрен инженер Джулио Окионеро и 49-годишната му сестра Франческа Мария Окионеро, известни в римските финансови среди, са заподозрени, че са се сдобили по незаконен път с информация, засягаща държавната сигурност, съобщи полицията. Те са действали чрез сложна мрежа от компютри, които използвали без знанието на собствениците им и са проникнали в десетки хиляди имейли. Двамата обвиняеми живеели през повечето време в Лондон. Те са заподозрени, че през годините са събрали лични и поверителни данни за редица лица.

Полицията не съобщи имената на засегнатите, но според медиите сред тях са бившите премиери Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва и Марио Монти, както и ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги. Сред жертвите на кибершпионажа е имало и банкери, бизнесмени и дори няколко кардинали от Ватикана, съобщи Роберто ди Легами, директор на италианския отдел за борба с киберпрестъпленията.

Жертва на престъпниците е и министърът на културата на Ватикана кардинал Джанфранко Равази, добави той.

Полицията не съобщава какво са искали да направят с получената информация информация братът и сестрата. 99 на сто от тази информация е била "складирана" в сървъри в САЩ. По искане на римския съд Федералното бюро за разследване (ФБР) е конфискувало сървърите. Те ще бъдат изпратени през идните дни, но ще отнеме известно време, преди информацията на тях да бъде анализирана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини