Харесайте facebook страницата ни

Исландия има нов премиер

© Getty Images (Архив)

Новият премиер на Исландия е Бярни Бенедиктсон, председател на Партия на независимостта, съобщи ТАСС, като се позова на информационния портал "Айсланд ривю".

Според портала новото правителство, сформирано от десноцентристка коалиция ще започне работа утре. Както и досега кабинетът ще се състои от 10 министри.

Два месеца и половина след предсрочните парламентарни избори в Исландия Партия на независимостта, партия "Светло бъдеще" и Партия на обновлението се споразумяха за коалиционно правителство, оглавено от Бенедиктсон. Партия на независимостта и Партия на обновлението се договориха още вчера, а днес беше постигнато споразумение и с представителите на "Светло бъдеще".

Публикуваната от коалицията програма предвижда възможност да се свика референдум за евентуално кандидатстване на Исландия за членство в Европейския съюз. Тя обаче погребва надеждите за радикални институционални реформи, и по-конкретно за ратифициране на новата конституция, разработена от гражданска комисия между 2010 и 2012 г.

В икономически план новото правителство предвижда да продължи либералната политика, водена от Бенедиктсон, за осигуряване на добър баланс със солиден растеж и почти пълно преодоляване на безработицата.

Идването на власт на десноцентристко правителство осуети плановете на лявата опозиция, която се надяваше да извлече полза от избухналия през април скандал "Панамски документи", разкрил, че видни политици притежават авоари в страни със статут на "данъчен рай".Тогава мнозинството от исландците искаха обновяване на политическата класа, имайки предвид и финансовия министър, чието име фигурираше в т.нар. "Панамски документи". През октомври обаче настъпи обрат - Партия на независимостта на Бенедиктсон спечели 21 от 63 депутатски места, изпреварвайки с много опонентите си - Движение на левите зелени и Пиратската партия,

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар