Грешка на втория пилот е причинила катастрофата на руския самолет край Сочи

  • 10 януари 2017 14:53

  • 36551
  • 7
Грешка на втория пилот е причинила катастрофата на руския самолет край Сочи
© Getty Images/Guliver

Грешка на втория пилот е станала причината за катастрофата на руския самолет над Черно море, близо до Сочи. Трагедията се случи на 25-и декември. Това показва завършилото разследване на руските военни експерти за причините, довели до трагедията, при която загинаха 92 души.

Сред загиналите бяха членове на военния хор "Александров" и журналисти.

На третата минута от началото на полета, когато самолетът се е намирал на 450 метра от пистата на летището край Сочи и е бил вече над Черно море, са сработили датчиците, показващи устойчивостта му. Тогава рязко самолетът започва да губи височина заради проблеми със закрилките, пишат медиите в Москва, като цитират заключенията на експертите от руското военно министерство, което разследва катастрофата съ самолета Ту-154.

Разследващите смятат, че причината за случилото се е грешката на втория пилот Александър Ровенски, който е объркал лостовете за прибирането на колесника с този на задкрилките. От този момент нататък самолетът е започнал за губи височина, а екипажът се опитал да го върне на летището, но това не е било възможно да се случи. Според опитния пилот Виктор Саженин в самолетите "Туполев" въпросните два лоста се намират над пилотите в кабината им и е напълно възможно това да е грешката, особено ако вторият пилот се е разсеял или уморил, когато самолетът е набирал височина.

Според експертите самолетът е бил претоварен. За това говори и фактът, че първо при падането опашката на самолета се отделила от него, след което и дясното крило на самолета се е отделило и е паднало в морето.

В същото време експерт в авиационното дело заяви пред независимия телевизионен канал РБК, че е възможно на борда да е имало взрив, тъй като вероятно самолетът е бил натоварен и с въоръжение за руската база в Латакия, Сирия, накъдето е пътувал. Той изключи възможността да става дума за терористична атака срещу самолета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
36551 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
В е л и к и я

2017.01.15 | 23:37

6
Проблемът със закриликите нямаше да го има ако самолетът излиташе не директно към морето а първо към сушата където въздухът е по сух при излитане , да помислят за това .. после като набере височина ще направи обратен завой и ще потегли към морето ... така над морето като се издига той засмуква влажен въздух който замръзва по закрилките ....много често не работят системите за затопляне ...

2017.01.15 | 23:37

7
кретен ..тогава от самолетоносач ,не бива да се излита...я си провери гъза ..засмукал е нещо черно и голямо .."велик"педал..
предположението е несериозно

2017.01.15 | 11:34

4
Само дето двата лоста се намират над различни глави. Всеки пилот премества лоста над собствената си глава защото такива са отговорностите му. Бая зор ще види първия пилот сам да си вдигне колесниците, а втория пилот да пипа задкрилките е намеса в управлението на самолета все едно да му пипа шурвала.

2017.01.15 | 11:34

5
ей пилоте ..какво караш ..а подкарваш на черния ..щурвала май ...кога си сядал в ту 154 ..а пред компа сигурно..

2017.01.15 | 11:33

2
Бързо намериха подходящ виновен. Много ясно,че няма шанс да го е треснала случайно една ракетка .

2017.01.15 | 11:33

3
а поне 10 ракетки ..от тия невидимите ..нова разработка на кравата ..оп ,,стъпих на една такава ..
Хронометрист

2017.01.11 | 09:12

1
Много си зле!

Добави коментар

Водещи новини