Ценни съвети при фрактури, получени при падане на лед

  • 10 януари 2017 15:03

  • 16097
  • 0
Ценни съвети при фрактури, получени при падане на лед
© Getty Images/Guliver

Заради лошите метеорологични условия, непочистените улици и заледяванията най-често пациентите пълнят травматологиите. Но преди да се стигне до там е важно да знаем какво първоначално трябва да се направи, ако паднем и получим травма. За информация от Новини.бг потърсихме информация от УМБАЛСМ „Пирогов“.

Стана ясно, че през последното денонощие през спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" са прегледани 160 пациенти. Те са предимно млади хора в активна възраст. 60 от тях са останали за по-нататъшно лечение, останалите са прегледани, оказани им е лекарска помощ и са освободени, стана ясно от думите на Мария Пойразова от УМБАЛСМ „Пирогов“.

„При падане и травма първоначално се слага лед в кърпа или шал и се слага на удареното място. След това се търси лекарска помощ. Ако човек прецени, че е в състояние да отиде при личния си лекар и оттам след преглед да бъде насочен към болница“, посочи тя.

Лекарите призовават, че е добре хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага, обувките задължително да са стабилни, а по-възрастните да ползват помощни средства за по-стабилно придвижване. Ако хората пострадат, трябва веднага да потърсят специализирана медицинска помощ, а не да прибягват до самолечение, съветват от болницата.

Ето какво да направим първоначално, ако пострадаме на леда:

Сътресение на главния мозък. Получава се оби­кновено при удряне на гла­вата в земната повърхност. Признаци са: повдигане, повръщане, световъртеж, силна блед­ност. Понякога човек мо­же да загуби съзнание за известно време. На пострадалия му е ну­жен покой. Сложете го да легне. Спазмолитици не се дават - те понижават кръвното налягане и могат да влошат състоянието. Върху главата поставете лед или студен компрес и веднага повикайте лекар, дори потърпевшият да твърди, че се чувства до­бре.

Изкълчване. Най-често се засяга раменната става (при опита падащият да се подпре с ръка на земята). Съпровожда се от остра болка, заради която ръка­та не може да се движи. Но човек може да мърда пръ­стите й. Помогнете на пострада­лия да седне. Направете му фиксираща превръзка, за да не си движи ръката. Тя трябва да придържа към гърдите ръката, сгъната в лакътя под прав ъгъл. За целта можете да използва­те например шал. В ника­къв случай не се опитвайте да намествате ставата - по­някога изкълчването е съ­четано със счупване. Бър­зо се отправете към трав­матолога.

Удряне, натъртване. От­токът ще се намали, ако по­страдалото място се охла­ди. Подходящи са грейка, бутилка или полиетиленов плик, напълнени със студе­на вода или парченца лед от хладилника.

Разтягане на ставни връзки. Обикновено е в крака - в коляното или гле­зена. Макар и да е болезне­но, все пак човек може да движи крайника си, да мър­да пръстите му. Върху травмираното мя­сто се поставя лед и ставата се фиксира с еластичен бинт или с шал. След това непременно отидете при травматолог - възможно е разтягането да е съчетано със счупване на кост. Рент­генът ще покаже за какво става въпрос.

Счупване на кост (фрак­тура). Най-често се засягат крайниците. Болката е като при изкълчване, но нерядко е нали­це кръвонасядане (възможно е и кръ­вотечение от ра­на), оттокът бързо нараства. Отличи­телен белег: по­страдалият не може да мърда пръстите на повре­дения крайник. Не бива да се стъпва на счупения крак, желателно е той да не се сгъва в коля­ното. Поставя се шина (в краен случай - някаква дъс­ка или пръчка) върху дре­хата, от външната страна на крака.

И съветите за безопасно предвижване на леда:

• Не дръжте ръцете си в джобовете.

• Вървете, като движи­те равномерно ръце напред и назад край тялото -това помага да се пази рав­новесие.

• Не изпъвайте докрай краката си, а ходете с леко сгънати колене. Правете малки крачки.

• Подхлъзнете ли се, стегнете се и напрегнете мускули. Светкавично притиснете ръце към гър­дите, а краката сгънете в коленете. Най-малка травма получава този, който успее да падне на ед­на страна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини