Сръбски лидер пали нова война на Балканите

  • 10 януари 2017 12:53

  • 39252
  • 3
Сръбски лидер пали нова война на Балканите
© gettyimages (архив)

Думи на сръбски лидер може да запалят нова война на Балканския полуостров, пише руският в. Комерсант.

Изданието коментира изяви на президента на автономната част от Босна и Херцеговина - Република Сръбска - Милорад Додик. Политикът от балканската страна в серия от интервюта пред медии от Белград обяви, че сърбите ще излязат от състава на Босна и Херцеговина. "Тази държава не може да съществува вечно. Ето защото ние трябвада се разведем с Мюсюлманско-хърватската федерация (другата голяма самостоятелна част от Босна и Херцеговина)", каза той пред сръбското издание.

Додик също се обяви за създаване на нова сръбска държава. Според президента в нея освен Република Сръбска, трябва да влезе Северно Косово, Република Сърбия и дори Черна гора. "Политикът с тези думи може да запали нова балканска война, която да върне регион с четвърт век назад", коментира експертът от Белград Душан Янкович.

Изданието от Москва припомня, че при опити за създаването на Велика Сърбия през 1992 г. избухна най-големия въоръжен конфронтирам в Европа от Втората световна война. На конфликтът бе сложен край със споразуменията от Дейтън, САЩ, през 1995 г. Тогава бившата югославска република бе разделена на двете големи автономни части.

В същото време не се изключа вариантът изявата на Додик да е кьорфишек, коментира изданието. Руският вестник припомня, че федералната прокуратура в Сараево обвини Додик в корупция.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
39252 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
please translate

2017.06.27 | 16:00

2
какво е кьорфишек?- моля, използвайте български думички!!! не знам турски, албански, сръбски или какъвто и да е

2017.06.27 | 16:00

3
ПОДКРЕПЯМ!!!
гост

2017.06.27 | 16:00

1
Това е напълно нормално,защото Ердоган така нахъсва турците по Балканския полуостров и иска да прави велика османска империя както преди 140-150 години.

Добави коментар

Водещи новини