Лед скова Дунав, забраниха корабоплаването

  • 10 януари 2017 12:27

  • 9479
  • 0
Лед скова Дунав, забраниха корабоплаването
© Булфото

Заради усложнената обстановка по река Дунав от 12.00 часа днес се забранява корабоплаването в българо-румънския участък. Това съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Той обясни, че решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна и с колегата му от дирекция "Речен надзор-Лом".
Жеков информира, че редица фактори усложняват обстановката по реката. Корабоплаването в съседните държави - в Румъния и в Сърбия, е спряно. Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Друг неблагоприятен фактор е ниското ниво, което допълнително усложнява ситуацията - при Русе то е 18 см спрямо условната кота "нула".

Жеков обясни, че кораби могат да преминават през критичните участъци, ако са с газене 1,60 метра. Това са или много слабо натоварени плавателни съдове, или празни.

Движение на кораби по реката ще се разрешава единствено при случаи на аварийно-спасителна дейност.

Жеков информира, че почти всички български корабособственици са прибрали плавателните си съдове в зимовници, в лимани или в естествени укрития. Край Русе пристанище "Изток" може да побере между 11 и 14 кораба. Плавателни средства имат възможност да акостират и край външната част на стената на пристанище "Запад". Пристанище "Изток" разполага и с кораб, който може да разбива леда при необходимост. Параходство БРП са построили преди няколко дни бараж чрез закотвения на няколко секции, който да отблъсква леда от района на русенското пристанище.

В Русе тази нощ е измерена минимална температура на въздуха от минус 16,2 градуса, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Предишният рекорд за 10 януари е бил през 2004 г., когато са били отчетени минус 14,6 градуса. Към 8.00 часа тази сутрин термометрите са показвали вече минус 12,9 градуса, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини