Жена роди бебе фантом сама у дома

  • 06 януари 2017 12:20

  • 56361
  • 1
Жена роди бебе фантом сама у дома
©

Лекари от сливенската болница „Д-р Иван Селимински“ се борят за живота на 9-дневно пеленаче, което пристигнало късно следобед на 4 януари с майка си, 20-годишна жена от ромски произход.

Мъничкото момченце, за което родителката не представила акт за раждане, било с тежка инфекция. От първоначалните разговори лекарите установили, че то е родено в домашни условия през последните дни на миналата година. Майката живее в село Сотиря и имала още две деца от предходни раждания. Пеленачето открила социална работничка на УНИЦЕФ, която почти насила накарала близките на родилката да я закарат до здравното заведение, пише "Монитор".

По думите на началника на отделението по неонатология, д-р Таня Праматарова момченцето, което било кръстено Божидар е родено на неясна дори за майката дата. Жената го родила сама, без никаква странична помощ.

„Търсим начин да решим проблема как да бъде издадено съобщение за раждането на детето, но към този момент не срещаме съдействие от службите. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Бебето е в увредено състояние, имаме данни за инфекция, лекуваме го, но до момента то е бебе – фантом, едно недобре гледано дете, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации...“, коментира д-р Праматарова.

От болницата са изпратили писма до всички институции с молба за съдействие.

Според Димчо Петров, кмет на Сотиря, където живеят 2614 души с постоянен адрес, от които 2 100 са от ромски прозход, раждането на Божидар е станало на 28 декември, а съобщението стигнало до него чак на 1 януари.

“При тази ситуация аз не мога да издам акт за раждане, има си закони, трябва да се произнесе съдът!“, настоя селският първенец, който остана безкрайно изненадан от реакцията на здравните специалисти. По думите му родилката се казва Катя Неделчева и съвсем наскоро навършила 18 години. От мъжа, с когото живеела на семейни начала във възможно най-мизерни условият извън дори крайната махала имала две деца на по 2 и 3 години.

„Това са хора , които дори не познават азбуката, нямат никаква представа за законите. Изненадан съм , че социалната работничка дори не си е направила труда да ми се обади. Не мога да си позволя да вървя срещу закона и да издавам акт за раждане...“, настоя каращият първия си кметски мандат Димчо Петров.

Последвайте канала на

Novini.bg
56361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.11 | 00:10

1
преди 100 години коя инстанция е издавала удостоверения за раждане - а преди 300 години ......

Добави коментар

Водещи новини