Протести в Мексико срещу поскъпването на горивата преминаха в безредици, има загинали (видео)

  • 06 януари 2017 10:02

  • 1920
  • 1
Протести в Мексико срещу поскъпването на горивата преминаха в безредици, има загинали (видео)
© Getty Images/Guliver

Масови протести в Мексико срещу поскъпването на горивата преминаха в безредици, насилие и мародерства.

Четирима души бяха убити, най-малко 300 магазина - разграбени, а над 700 човека - арестувани, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Комбинацията от мародерства и блокади на пътища, пристанища и терминали принуди много магазини в Мексико да затворят и заплашва снабдяването с основни стоки и горива, предупредиха бизнес организации.Това стана в момент, когато много мексиканци се впуснаха да търсят подаръци за своите деца в навечерието на Богоявление.

Двама души бяха открити мъртви във Веракрус в обстановка на грабежи. Случаен минувач пък бил прегазен до смърт от автомобил, чийто шофьор бягал от полицията. В столицата Мексико полицай бил убит, докато се опитвал да спре разграбването на бензиностанция.

Много мексиканци бяха разгневени от обявеното през уикенда повишаване на цените на горивата с 20 процента. Поскъпването е резултат от либерализирането на енергийния сектор от правителството.Средната цена на висококачествения бензин в Мексико достигна до близо 18 песо (около 90 цента). В резултат 1 галон (около 4 литра) струва приблизително колкото току-що повишеното минимално дневно трудово възнаграждение от 80 песо (приблизително 4 долара).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1920 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.06 | 17:43

1
това е държава добиваща нефт но има си господар който ги обира до шушка и най вероятно ще се получи революция подобно на тази от 1912 година когато мексиканците се вдигнаха на бунт пак срещу САЩ (основен концисионер при добива на нефт в Мексико) и бяха изгонени последваха ембарго и морска блокада до 1921 година от САЩ нищо ново под слънцето

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини