Япония отзова посланика си от Южна Корея

  • 06 януари 2017 07:43

  • 5348
  • 2
Япония отзова посланика си от Южна Корея
© Getty Images/Guliver

Япония отзовава посланика си от Южна Корея заради паметник на корейските жени, които през Втората световна война са били принудени да работят в бордеи за японската армия, предадоха световните агенции.

Въпросът за "жените за утеха" от десетилетия трови отношенията между Сеул и Токио, припомня Франс прес. Много южнокорейци ги смятат за символ на насилията, извършени от Япония по време на колониалното й управление на Корея от 1910 г. до 1945 година. Повечето историци смятат, че до 200 000 жени са били принудени насила да работят в бордеите на японската армия. Повечето от тях са били корейки, но има и китайки, индонезийки и жителки на други азиатски страни.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга подчерта, че Япония и Южна Корея са потвърдили, че сключеното през 2015 г. споразумение решава окончателно и безвъзвратно въпроса за "жените за утеха". "Въпреки това в Пусан беше издигната статуя, което има достойни за съжаление последствия за отношенията между двете страни", заяви той на пресконференция. По силата на споразумението Япония изрази искрените си извинения и изплати 1 милиард йени (8,8 милиона евро) за създаването на фондация в помощ на пострадалите.

Освен отзоваването на посланика си, Токио ще отложи и срещи на високо равнище, свързани с двустранния икономически диалог, добави Суга, цитиран от Ройтерс. Отлагат се и преговорите за валутен суап. Финансовият министър Таро Асо заяви, че те не могат стигнат до успешен завършек без изграждане на отношения на доверие.

Паметникът в Пусан беше издигнат на 30 декември редом с японското дипломатическо представителство, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5348 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2017.01.09 | 10:55

2
Турция извини ли се на България, за 500 годишното си "присъствие".
shveik

2017.01.06 | 11:47

1
май на джанаките им омръзна да се извиняват,а ?

Добави коментар

Водещи новини