Куба сменя руския език с английски

  • 05 януари 2017 20:38

  • 11588
  • 22
Куба сменя руския език с английски
© GettyImages/Gulliver

Колкото повече се отваря Куба към външния свят - включително към туристите от чужбина, толкова повече кубинци учат като чужд език не руски, както навремето, а английски.

Английският вече е задължителна дисциплина в средните и висшите училища, но кубинците усърдно залягат и без принуда над езика за международно общуване.

Джаз фестивалът в Хавана събира всяка година музиканти и зрители не само от Куба, но и от много други страни.
Пред сцената са насядали на пластмасови столове наред с кубинците гости от САЩ, Европа и Китай. На сцената виждаме саксофонист от Дания и негови стари приятели от Куба.

По време на такива международни прояви хората общуват обикновено на английски.
Все повече кубинци учат напоследък този език - или поне гледат да го научат децата им.

Не на руския

На сутрешната проверка в средното училище "Хесус Суарес Гайол" в отдалечен квартал на Хавана свирят училищния химн.
Патронът на училището е съратник на Ернесто Че Гевара.

Никой не понечва да прекръсти училището, подразнен от името на бунтовника революционер, но страната, в която растат тези ученици, все по-малко наподобява тази, за която се е борил другарят Гайол.

Властите задължиха например учениците в горните класове и студентите да имат определено ниво на владеене на английски.
По време на Студената война учениците и студентите можеха да избират между руски и английски. Днес обаче, както научи Би Би Си от държавните образователни структури, властите обмислят да направят уроците по английски задължителни за всички деца и юноши.
"Английският винаги е присъствал в програмата ни като език за международно общуване - обяснява Зоя де ла Ред Итурия, ръководител от системата на средните училища.

- Сега обаче въвеждаме нови методики с цел да повишим качеството на обучението по английски."
Засега обаче кубинците учат английски предимно по старомодни методики - с акцент върху учебниците, механичното повтаряне на думи и изрази, при това без нормален достъп до интернет.

Кубинските власти се надяват да уредят нещата с интернет, казва Олга Перес, консултант на правителството за развитие на обучението по английски.
"Добре ще е да имаме интернет в училищата. Дори си мечтаем един ден във всяко училище да има не само интернет, но и класни стаи, оборудвани за езикови лаборатории", добавя тя.

Неволята учи

Английски впрочем се чува все по-често не само из класните стаи в Куба, но и по улиците на Хавана.

Миналата година Куба посрещна рекорден брой туристи и мнозина кубинци учат английски, както дойде, без никакви школи и курсове.
Дарбис Луис продава на туристи стари книги и плакати. Казва, че е научил английски от компютърни игри и песни на рок групи.
"Научих се да разговарям, нямаше как, трябваше да си изкарвам хляба - обяснява Дарбис на добър и доста свободен английски. - И се налага постоянно да шлайфам езика. Нали им разправям цели истории, инак книги хич не се продават лесно."

Кубинските англофили нямат кой знае колко възможности да си намерят помагала по английски или книги на този език. Едната е да се отбият в "Куба Либро", единствения магазин за англоезична литература на острова.
Магазинчето е разположено във Ведадо - парков район на Хавана. Държи го Конър Гори, журналистка от САЩ, отдавна живееща в Куба.
По думите на Гори кубинците първо гледали с леко подозрение на нейното начинание, но после всички "го посрещнаха с отворени обятия, щом видяха нашите културни програми, висококачествената литература и това, че сме отворени към всички местни жители".

Властите според Гори вече не водят борба с "вражеската" литература - държавното "Национално издателство пусна току-що романа на Джордж Оруел "1984" и той се продава в държавните книжарници".

"Туризмът е във възход, бизнес контактите със света се разширяват и кубинските власти насърчават желаещите да учат английски. И хората усетиха ползата от нашия магазин", добавя Гори.
През последните месеци в Хавана освен джаз фестивала се състоя годишен фестивал на латиноамериканското кино, имаше и международен фестивал на балетното изкуство.

На международни прояви от този род проличава най-добре затоплянето в отношенията между Куба и САЩ. Решението на администрацията на Обама да възстанови дипломатическите отношения и да вдигне търговското ембарго от Куба безспорно сближи кубинците и северноамериканците.

И от двете страни има хора, които се страхуват процесът да не тръгне в обратна посока. Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща в един от многобройните си не много ясни постове в Туитър "да скъса сделката, ако Куба не пожелае да сключи сделка, по-добра за кубинския народ, за кубинците в САЩ и за САЩ като цяло".
Но каквото и да направят Тръмп и властите на Куба, учениците от училище "Хесус Суарес" засега учат английски - просто за да могат да разговарят с останалия свят.

Последвайте канала на

Нора Виткова
11588 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
руската СГАН СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААА

2017.04.01 | 21:35

22
хохохохохохохо рубла КАПУТ И ВСИЧКИ БЯГАТ
Българите работят на запад а не във пияна русия !

2017.04.01 | 21:35

20
Че кой нормален учи руски ??????????????????????
Руснак

2017.04.01 | 21:35

21
Никой не учи руски даже и ние във Русия учим Англииски
Българин

2017.04.01 | 21:34

19
Браво на Кубинците отърваха се от комунистическото робство

2017.03.28 | 11:01

11
бъркаш, цигане си

2017.04.01 | 21:34

18
САМО ОТГОВОР, В ерата на интернет са смешни московските ви опорни точки! Истината е че руснаците и шумкарите не само са избили елита на нацията след 09.09, но са я и отарашили. Например България е произвеждала самолети /!!! продали сме на ИТАЛИЯ!!! около 1800бр./ Руснаците демонтират завода в Ловеч и го завличат в Русия, а тук произвеждаме...велосипеди "Балкан"!
Anonimous

2017.04.01 | 21:33

17
Е, време беше вече да се оттърват от руското иго и да поемат по пътя на нормалното развитие и еволюция. Браво ! И няма как друго яче да е , след като са съседи в региона и са само на 60 км. от САЩ.

2017.04.01 | 21:32

16
По голяма глупост от пропагадата на ЦРУ не можаха да измислят от времето на Рейган в училищата в Куба се учат езици не само руски а и английски,френски,немски както по времето на соца в България .Образованието в Куба е на доста високо ниво и всичкии в Ю. Америка и карибите пращата децарта си да учат там да не говорим за медицината където също са водещи .А когато САЩ изплатят обещетението от 1,5 трилиона долара за незконо ембарго и пиратство гласувано от ООН с резелюция тогава ще си оправят отношенията с САЩ (САЩ оспорват сумата като се готови да платят 1,2 трилиона долара )

2017.03.28 | 11:02

15
Китайският е по перспективен
Само Отговор

2017.03.28 | 11:02

14
Куба е на американския континент. Разоно е да изучават английски . Но!! Кубинците са горд народ и няма да допуснат янките пак да се гаврят с тях. Високо образовани са ,медицина на ниво. 56 год. Икономическа блокада за какво. Защото Куба е не пожелала повече да бъде остров за забавления и проституция. А дали е....т Русия и Путин е цел на автора на статията да твърди това. Куба е необходима на Америка за пазар, ама кубинците имат примери . На България съсипаха производство ,селско стопанство само и само да да си продават ГМО тук. Хайде и аз да ти кажа духай супата!!
рублата УМРЯ НА УЯ НА ДОЛАРА хохохохохохохохохохох

2017.03.28 | 11:01

12
хохохохохохохохохохоохохохохохохохохохохохохохохохоох

2017.03.28 | 11:01

13
хапчета, хапчета

2017.03.28 | 11:00

10
Башибозука пак се насра, само като чу за езика на Русите

Добави коментар

Водещи новини