ИАГ обяви последен лов на дива свиня

  • 05 януари 2017 14:56

  • 18676
  • 0
ИАГ обяви последен лов на дива свиня
© Булфото (Архив)

Изпълнителната агенция по горите пожела приятен лов на дива свиня в последните дни, в които това е разрешено - 7 и 8 януари.

При ловуването трябва да се спазват стриктно Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, Правилника за прилагане на ЗЛОД, както и другите нормативни документи, свързани с лова.

Необходимо е ловците да следват указанията и мерките, свързани с надзора на болестта африканска чума по свинете в България. Незабавно да се информира официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине.

Задължително от всяка отстреляна дива свиня се предоставя и кръвна проба, органни проби, както и информация за датата и мястото на отстрела, възрастта и пола на свинята. След първичната обработка на отстреляна дива свиня се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожите, черва и други странични и отпадни продукти. Мерките за контрол, безопасност и мониторинг да бъдат спазвани и при индивидуалното ловуване на дива свиня.

Изпълнителна агенция по горите призовава към стриктно спазване на мерките за контрол и ликвидиране на птичия грип, както и на съдействие от страна на ловците при извършване на мониторинга на болестта.

ИАГ пожелава успешен лов на всички ловци и разчита на тяхното отговорно отношение към усложнената епизоотична обстановка в страната.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
18676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини