Италиански политик: Народни журита да бдят за фалшиви новини в медиите

  • 05 януари 2017 08:12

  • 1455
  • 1
Италиански политик: Народни журита да бдят за фалшиви новини в медиите
© gettyimages (архив)

Лидерът на италианското популистко "Движение 5 звезди" и бивш комик Бепе Грило предизвика бурни реакции в Италия с предложението си да се създадат "народни журита", които да следят "фабрикуващите неверни новини" медии, предаде АФП.

Ако тези журита засекат лъжи в печатната преса или телевизията, които са обвинявани във фабрикуване на новини за дискредитиране на "Движение 5 звезди", "редакторът ще трябва със сведена глава публично да поднесе извинения и да публикува вярната версия в началото на емисията или на първа страница на вестника", написа в блога си Бепе Грило. "Вестниците и телевизията са най-големите фабриканти на неверни новини в страната с цел да гарантират, че хората на власт ще я запазят", добави той.

Италианските медии реагираха гневно и възмутено. Директорът на новините на частната телевизия "Седем" Енрико Ментана каза, че ще подаде жалба срещу Грило, а федерацията на италианската преса осъди този "линч" над журналистите. Това, което предлага Грило, "се нарича фашизъм и хората, които го омаловажават, стават негови съучастници", заяви сенаторът от левоцентристката Демократическа партия Стефано Еспозито.

Десноцентристката партия "Форца Италия", основана от Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 (на снимката), пък заяви, че Грило иска да създаде модерна версия на Министерството на народната култура, което е било натоварено с пропагандата при управлението на фашисткия режим на Бенито Мусолини.

Последвайте канала на

БТА
1455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.05 | 09:20

1
У нас БТВ и НОВА ни заливат с фалшиви новини.

Добави коментар

Водещи новини