Италия иска да ускори експулсирането и репатрирането на мигранти

  • 04 януари 2017 21:41

  • 2094
  • 0
Италия иска да ускори експулсирането и репатрирането на мигранти
© gettyimages (архив)

Италия иска да ускори експулсирането на мигранти извън границите си, последвано от репатрирането им, заяви външният министър Анджелино Алфано, предаде БТА, цитирайки АФП.

В началото на седмицата в центъра за приемане на мигранти в италианския град Кона имаше бунтове след смъртта на 25-годишна жена от Кот д'Ивоар. Мигрантите обвиняваха службите за спешна помощ, че са се забавили прекалено дълго. "Действаме хуманно и строго. Спасихме живота на много хора, но не можем да приемем нарушаване на правилата от никого", подчерта днес Алфано в интервю за в. "Стампа". "Затова трябва да ускорим експулсирането и репатрирането. Работя за сключването на споразумение, които да намалят броя на пристигащите и да попречат на нови мигранти да потеглят", добави той. "Има един основен триъгълник от страни: Нигер, с която сме близо до сключването на споразумение, Тунис и Либия", обясни външният министър.

Италианският министър на вътрешните работи Марко Минити посети тази седмица Тунис, за да поднови действието на двустранно споразумение за репатриране в замяна на различни помощи. Днес той ще посети Малта, която е ротационен председател на ЕС, за да обсъди имиграцията и сигурността. Министърът иска да открие отново във всеки италиански регион "център за идентифициране и експулсиране", но тези идеи срещат съпротива дори в средите на управляващата Демократическа партия, отбелязва АФП.

Бунтът в претъпкания център в Кона доведе до подновяване на дебата за разпределянето на местата за настаняване в страната. Споразумение между правителството и асоциацията на италианските селища предвижда населените места да приемат по 2,5 мигранти на 1000 души население. Малкият град Кона с 3000 души население дава подслон на 1500 мигранти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини