Над 100 000 иракчани са напуснали домовете си от началото на битката за Мосул

  • 04 януари 2017 21:24

  • 2089
  • 1
Над 100 000 иракчани са напуснали домовете си от началото на битката за Мосул
© gettyimages (архив)

Над 100 000 иракчани са напуснали домовете си от 17 октомври миналата година, когато започна офанзивата за отвоюване на северния град Мосул от групировката "Ислямска държава", предаде АФП, като се позова на ООН.

"След засилването на военните операции в Мосул броят на принудените да напуснат родните си места нарасна значително, като 9000 души бяха принудени да напуснат града само за четири дни", съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Общо 125 568 човека са напуснали домовете си през последните 11 седмици. 14 000 от тях са получили възможност да се върнат в освободените от джихадистите райони. На 29 декември иракските сили започнаха втората фаза от операцията си след двуседмична пауза. Това доведе до засилване на бойните действия в Източен Мосул. В неделя ръководител на една от елитните части заяви пред АФП, че иракските сили контролират над 60 на сто от тази част от големия град в Северен Ирак.

Днес елитните части на иракското вътрешно министерство прочистват квартал Митхак, предаде Ройтерс. Те навлязоха в него вчера, когато превзеха и индустриална зона. През последните дни колони от мирни граждани бягат от боевете, носейки вещите си в найлонови торбички, отбелязва АФП. Ройтерс посочва, че по данни на ООН около 2000 иракчани напускат Мосул всеки ден, с няколкостотин повече, отколкото преди началото на втората фаза на операцията.

Хуманитарни организации се опасяват, че офанзивата срещу бастиона на "Ислямска държава" в Ирак може да предизвикат вълна от над 1 милион бежанци. Иракските сили все още не са навлезли в най-гъсто населените райони на града, отбелязва АФП. По данни на ООН с напредването на иракските военни се съобщава за повече цивилни жертви, посочва Ройтерс. Превъзхожданите по брой екстремисти от "Ислямска държава" се крият сред мирните граждани и използват терена на града в своя полза, като поставят коли бомби в тесни улички, поставят снайперисти на високи сгради, на долните етажи на които живеят цивилни, и са прокопали тунели между сгради в града.
Общо над 33 милиона души в Ирак са били принудени да напуснат домовете си, като близо една трета от тях имат нужда от хуманитарна помощ, сочат данни на ООН, цитирани от Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
2089 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.01.05 | 09:56

1
Защо ти хора не ги изпратят в САЩ,те разбутаха тия размирици с ислямския свят и сега се наслаждават на геноцида на европейските държави. До кога ще се мълчи това нещо.

Добави коментар

Водещи новини