Режисьорът Искрен Красимиров ще се преобрази като Ботев за Богоявление

  • 04 януари 2017 16:53

  • 2415
  • 1
Режисьорът Искрен Красимиров ще се преобрази като Ботев за Богоявление
©

Христо Ботев ще хвърли кръста за здраве в Искъра навръх Богоявление! Това може да ви прозвучи като научна фантастика, но то ще стане факт на 6 януари, когато точно в 10.30ч. режисьорът Искрен Красимиров, преобразен като Войводата, ще хвърли кръста в село Зверино.

За първи път от половин век насам, юнаците от мездренското село ще скачат за кръста, а за първи път въобще ще изиграят и мъжко хоро в ледените води, подобно на традиционното хоро в Калофер. Поводът освен Богоявление и Йордановден, е и рожденият ден на Христо Ботев по нов стил. На 6 януари 1848г. се роди Българският Христос, а 169 години по-късно „Незабравимата България“ и нейният основател – Искрен Красимиров, ще извършат още един пионерски подвиг.

За първи път Калофер ще има истинска конкуренция, като засега мераклиите да скачат за кръста в Зверино са над двадесет. Празникът ще започне точно в 8ч. сутринта с литургия и водосвет в памет на загиналия Войвода и неговите четници. След това от 10ч. е предвидено и литийно шествие от църквата до мястото на мъжкото хоро. Малко хора знаят, че след смъртта на Войводата, част от четата, начело с Никола Войновски, преминава именно през Зверино. Там селяните, начело с кмета и попа, превеждат юнаците през брод на Искъра, нагостяват ги, и ги упътват за Балкана. Организатор на смелото събитие е младият репортер Борислав Радославов, родом от Зверино, а освен вдъхновяващия образ на двойника на Ботев – Искрен Красимиров, присъстващите ще се насладят и на революционни песни от популярната мъжка певческа група от Зверино „Змей горянин“.

Последвайте канала на

Novini.bg
2415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НОВИНА ОТ КУХНЯТА

2017.01.04 | 17:52

1
А Бай Ганю Банкянски, щял да се преобрази на Бай Ганю Балкански.

Добави коментар

Водещи новини