Биографията на Нийл Армстронг излиза на български

  • 04 януари 2017 12:57

  • 5537
  • 0
Биографията на Нийл Армстронг излиза на български
© Getty Images (Архив)

"Първият човек: Животът на Нийл Армстронг" - единствената официална биография на легендарния астронавт излиза и на български език, съобщават издателите от "Вакон".

Автор назиданието е Джеймс Хенсън, дългогодишен професор по история в университета "Обърн" в Алабама. Научни консултанти на дългоочакваното българско издание са първият български космонавт Георги Иванов, който е и автор на предговора към книгата, и един от създателите на Института за космически изследвания при БАН проф.Таня Иванова.

На 20 юли 1969 г. границите между научната фантастика и реалността са по-размити от когато и да било дотогава. Близо 600 милиона души са затаили дъх пред телевизионните екрани, докато Нийл Армстронг прави прословутата първа стъпка на Луната. Тридесет и осем годишният американски астронавт става първият човек, стъпил върху повърхността на друго небесно тяло. По това време Армстронг вече е един от водещите авиатори на своето поколение и има несравними летателни постижения зад гърба си, включително десетки успешни бойни мисии в небето над Северна Корея, първите тестови полети с ракетоплан Х-15 и първото скачване на апарати в Космоса.

Въпреки че постига толкова много, Армстронг никога не търси светлината на прожекторите, с което си спечелва славата на отшелник. Университетският преподавател по история д-р Джеймс Хенсън има уникалния шанс да интервюира скромния герой в рамките на повече от 50 часа, както и да разговаря с над 120 негови колеги, роднини и приятели. Авторът получава и ексклузивен достъп до лични документи и непубликувани източници, а резултатът е първият и единствен детайлен анализ на сложния образ зад легендарното име.

Последвайте канала на

БТА
5537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини