Русия готова да действа за прекратяване на оръжейното ембарго срещу Либия

  • 03 януари 2017 21:54

  • 3147
  • 4
Русия готова да действа за прекратяване на оръжейното ембарго срещу Либия
© gettyimages

Либийският военен лидер Халифа Хафтар заяви в интервю, че Русия е готова да действа за прекратяване на оръжейното ембарго над Либия, за да може да достави оръжия на неговите сили, предаде БТА, цитирайки АФП.

В интервю за в. "Кориере дела сера" той увери, че руското правителство му е обещало помощта си на негова неотдавнашна визита в Москва, но само след като бъде отменено наложеното от ООН оръжейно ембарго срещу Либия. Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обаче ще работи за отмяната му, заяви Хафтар. Хафтар също заяви, че е отворен за диалог с правителството на националното единство в Триполи, което той все още не признава. Този ръководен от Файез ел Сарадж кабинет трябваше да замени двете съперничещи си правителства, които спорят за властта в Либия от близо две години, едното в източната част на страната, а другото в Триполи, но до момента не е успял да се утвърди.

Сарадж до момента не е получил вот на доверие от либийския парламент в източния град Тобрук. "Във война сме, въпросите на сигурността имат предимство. Моментът не е подходящ за политика. Трябва да се бием, за да спасим страната си от радикалните ислямисти", заяви Хафтар. "Започнах разговори със Сарадж преди две години и половина. Конкретен резултат няма. Щом бъдат победени екстремистите, ще можем да започнем да говорим за демокрация и избори. Но не сега", добави той. Хафтар опроверга медийните информации, че скоро ще се срещне със Сарадж и уточни, че последната им среща е била през януари 2016 г. "Нямам нищо лично против Сарадж. Проблемът не е той, а хората около него", заяви той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3147 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.01.19 | 08:53

4
АЛКАШИТЕ ИСКАТ ДА ВЪРНАТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО. НО БЛАГОРОДНИЯ ЗАПАД ПРЕЧИ НА ТОВА.

2017.01.19 | 08:53

3
Добре че САЩ утрепаха Кадафи и спасиха Либия от руска окупация.

2017.01.19 | 08:53

2
има ли войни и оръжия - все русия е намесена

2017.01.06 | 09:55

1
Американците пък планират да направят една ядрена база в Туркменистан.

Добави коментар

Водещи новини