Цената на ОББ е показател за стойността на банките в България

  • 03 януари 2017 18:31

  • 4406
  • 1
Цената на ОББ е показател за стойността на банките в България
© Getty Images

2016 г. определено бе най-динамичната година за банките в България. След като преминаха успешно през един реален стрес-тест през 2014 г. с отнемането на лиценза на КТБ, дойде време да преминат и през тестовете на БНБ, както и проведената за първи път в страната оценка на качеството на активите им (AQR). Освен, че приключилите стрес-тестове потвърдиха стабилността в системата и дадоха възможност на банките да се фокусират върху основната си дейност, те се превърнаха в катализатор на започваща още по явна консолидация в сектора.

През последните години консолидацията в банковия сектор в страната се движеше основно от местни играчи. През 2013 г. Първа инвестиционна банка придоби МКБ Юнионбанк. В края на 2015 г. пък бе оповестена нова сделка, но този път участниците в нея бяха Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Алфа банк. След това процесът на консолидация в сектора се забави поради преминаването на стрес-тестовете в системата. Всички изчакаха резултатите от тях, които дадоха попътен вятър на процеса. По-малко от месец след оповестяването им стана ясно, че гръцката NBG води преговори с белгийската KBC за продажбата на притежаваната от нея в страната ОББ. По време на преговорите стана ясно и че интерес към ОББ се проявява и от друга международна финансова компания, която също присъства на българския пазар със своя банка ДСК Банк – OTP.

В последния работен ден за 2016 г. стана ясно, че белгийската KBC Group придобива ОББ и Интерлийз за общо 610 млн. евро при P/B (price/book value) от 1,1 пъти и дори 1,29 пъти, ако се вземат предвид корекциите от обезценки. Финализирането на тази сделка бе изключително важно за банковия сектор, защото дава отправна точка за това как се оценяват банките в страната от потенциалните инвеститори.

Коефициентът P/B (price/book value) се формира, като цената на акция се раздели на счетоводната стойност на една акция (собствения капитал на дружеството, разделен на броя на акциите). Това е най-широко използваният коефициент за оценка на банкови институции. Коефициентът Р/В предлага насока на инвеститорите, които търсят акции на разумна цена. Ако дадена акция се търгува на цена, по-ниска от Р/В, това означава, че пазарът счита активите на компанията за надценени или печалбата за прекалено ниска. Ако дадена акция се търгува на стойности, превишаващи Р/В, това означава, че стойността на активите на компанията е надценена или пък предлага висока възвръщаемост, която е привлекателна за инвеститорите.

Тъй като само една малка част от банките в страната са публични дружества и акциите им имат възможност да бъдат търгувани на свободния пазар, има достатъчно публична информация за тях, която може да бъде анализирана, можем да използваме коефициентът за оценка на ОББ и да определим тяхната стойност. Публични компании са Българо американска кредитна банка (БАКБ), Първа инвестиционна банка (ПИБ), Централна кооперативна банка ЦКБ и Тексимбанк.

 

Източник: БФБ

Според стойността на коефициента Р/В най-подценени банкови акции в момента са тези на ЦКБ и ПИБ. Тук трябва да отбележим, че цената на акциите, която използваме е към края на 2016 г. През изминалата година двете банки реализираха едни от най-високите ръстове в цените си на борсата. Първа инвестиционна банка поскъпна с 55% до 3,35 лв. за акция, а книжата на ЦКБ повишиха цената си с 51,34% до 1,53 лв. за ценна книга. С други думи след силното си представяне през 2016 г. Двете банки имат потенциал да продължат ръста си и през 2017 г. да реализират същите повишения. Според оценката на цената, на която KBC закупи ОББ, цената на двете банки на пазара трябва да бъде 3.53 лв. за акция на ЦКБ и 7.28 лв. за акция на ПИБ. Показател за правотата на нализа ни е, че още в първите два часа от старта на първата борсова сесия за годината, цената на ПИБ се покачва с 5.97%, стойността на БАКБ бележи ръст с 3.56%, а тази на ЦКБ с 2.61%.

От четирите разгледани банки само Тексимбанк се оказва, че се търгува с двойно надценена стойност. Книжата на банката обаче са слабо ликвидни.

Анализът на сделката с ОББ показва, че банките в страната генерират висока стойност за своите акционери, което обяснява и засилващият се инвеститорски интерес към тях. През новата година можем да очакваме, че процесът на консолидация в сектора ще продължи, а борсово търгуваните банки ще догонват справедливите стойности на своите акции.

*Настоящият материал има аналитичен и информационен характер и не може да се разглежда като препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

** Данните в публикацията са актуални към 12:00 на 03.01.2017 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
4406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ

2017.01.09 | 13:28

1
Със сигурност акциите на част от публичните дружества на Българската фондова борса ще вървят нагоре тази година! При БАКБ, ПИБ и ЦКБ със сигурност ще има и ръст. Въпрос на време е да видим дали той ще бъде двоен!

Добави коментар

Водещи новини