Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни

  • 03 януари 2017 16:16

  • 1424
  • 0
Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни
© Булфото

Разположените на площадка край Русе цистерни от дерайлиралата влакова композиция в Хитрино са абсолютно безопасни.

Това съобщават в отворено писмо до медиите от "Булмаркет Рейл Карго". От там обясняват, че цистерните представляват метален скрап, "противно на всички опити в някои медии и социални мрежи за манипулация на общественото мнение и създаване на напрежение и негативни усещания". От дружеството припомнят, че първоначално дерайлиралите цистерни са били транспортирани до каменна кариера "Златна Нива" в близост до село Хитрино, където на 27 декември е започнало тяхното окончателно обезопасяване. Процедурата е включвала освобождаване на остатъчното налягане от цистерните, предприети са били и стъпки по инертизиране на средата с газообразен азот.

"След неколкократно инертизиране същите бяха обезопасени и започна тяхното транспортиране до място на отговорно пазене съгласно възлагателно постановление на Окръжна прокуратура-Шумен от 27 декември 2016 г.", информират от "Булмаркет". Със заповед на областния управител на Шумен на фирмата е бил даден срок за извеждане на цистерните от границите на областта. Според дружеството са били пренебрегнати всички техни искания за нормален технологичен срок за инертизиране и натоварване, което е наложило работа при изключително тежки метеорологични условия.

С помощта на областния управител на Русе са били прегледани няколко площадки за временно съхранение на обезопасените цистерни като веществени доказателства и е бил определен теренът, на който са разтоварени. "От момента на разтоварване на първата цистерна бе организирана и тяхната охрана от лицензирана охранителна фирма. До края на деня днес ще бъдат поставени ограждения за недопускане на външни неоторизирани лица в близост до цистерните, тъй като същите представляват веществени доказателства", обясняват от "Булмаркет Рейл Карго" и допълват, че дружеството оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на разследващите органи за изясняването на причините за голямата трагедия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини