Бъдещето е в автономното шофиране и Volvo го знаят

  • 03 януари 2017 14:41

  • 2410
  • 0
Бъдещето е в автономното шофиране и Volvo го знаят
©

Автомобилният производител Volvo Cars и световният лидер при автомобилните системи за сигурност Autoliv подписаха финално споразумение за създаването на компанията Zenuity, която ще разработва софтуер за автономно шофиране и системи за асистирано управление, както беше обявено през есента на 2016 г.

За първи път производител на премиум автомобили обединява сили с компания, производител на компоненти за безопасност, за разработване на модерни системи за автономно шофиране (Advanced driver assist systems (ADAS) и технологии за автономно управление (Autonomous driving (AD) technologies).

Като част от споразумението Autoliv ще инвестира над 100 млн. евро, а Volvo ще допринесе с интелектуална собственост и човешки ресурси, но без финансово участие. Собствеността на компанията ще бъде разделена 50/50 между Volvo и Autoliv. Във фирмата със седалище Гьотеборг, Швеция, и представителства в Мюнхен, Германия и Детройт, САЩ, първоначално ще работят около 200 души от екипите на Volvo и Autoliv, като се очаква в дългосрочен план служителите да се увеличат до 600. Планира се дейността на Zenuity да стартира през първата половина на 2017 г.

Очаква се новата компания да представи първите си продукти за подпомагане на шофьорите през 2019 г., а след това и цялостен технологичен пакет за автономно управление. Autoliv ще бъде изключителен доставчик и разпространител, a Volvo ще получава продуктите директно от новата компания.

Изпълнителен директор на Zenuity ще бъде Денис Нобелиус. Компанията ще се управлява от борд на директорите и ще функционира независимо в рамките на собствените си представителства.

Последвайте канала на

Веселина Кирова
2410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини