Харесайте facebook страницата ни

Забраниха риболова във водоемите, обитавани от диви птици

© Булфото

Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева е въведена забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Превантивните мерки са заради повишеното разпространение на птичи грип в страната.

В Пловдивско са известни 10 огнища на болестта в стопанства за патици. Те са в Белозем, Момино село, Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле, Манолско Конаре, Старо Железаре, Ръжево Конаре и в Първомай. Проверяват се и други ферми в областта.

Преди дни бе установено ново огнище на заболяването в област Ямбол, където са намерени мъртви две чапли. Огнище на птичи грип е открито и доказано с лабораторни проби и в област Пазарджик, където са намерени са две мъртви сови. Другите места с птичи грип в България са в областите Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици) и Монтана (едно огнище при домашни птици).

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар