Лекар: Реформата на столичната Спешна помощ е с катастрофални резултати

  • 03 януари 2017 11:08

  • 4731
  • 1
Лекар: Реформата на столичната Спешна помощ е с катастрофални резултати
© Булфото

Вместо да осигури по-добро обслужване, сливането на спешната помощ в София-град и София-област е довело до още по-голям отлив на медицински специалисти и в резултат пациентите се налага да чакат с часове. Това коментира пред „Фокус” председателят на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

Реформата на Спешната помощ беше сред ключовите приоритети на д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва като здравен министър, наред с друго спорно начинание – въвеждането на контрол с пръстов отпечатък при приема в болница.

„Ако си спомняте преди година и половина беше обещано, че след това сливане, Спешната помощ в София и София област ще стане по-своевременна, ще се увеличи броят на екипите, хората няма да чакат толкова дълго време. В действителност подобни тенденции няма. Нито се увеличиха филиалите с обещаните 5 филиала, напротив – екипите намаляха“, коментира тя.

Д-р Кателиева даде конкретен пример – преди година и половина ЦСМП-София обявило 80 свободни лекарски места, а преди няколко месеца те вече били 108. Дефицитът не просто не бил премахнат, а се задълбочил. „Цитирам пациенти, които твърдят, че като се обадят в Бърза помощ – София им казват, че има над 50 адреса, които чакат, което означава, че ако бъде прието и тяхното повикване при налични 13 – 15 екипа те трябва да чакат с часове“, добави Кателиева.

По думите й това по никакъв начин не отговаря на критериите за оказване на спешна медицинска помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4731 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
б

2017.01.17 | 16:48

1
Глупости. Добре е реформата така още по-бързо могат да умират хора. Гоним график 2020 България 6млн

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини