Кубинските въоръжени сили почетоха паметта на Фидел Кастро

  • 02 януари 2017 19:40

  • 6662
  • 0
Кубинските въоръжени сили почетоха паметта на Фидел Кастро
© Getty Images/Guliver

Кубинските въоръжени сили почетоха паметта на починалия през ноември бивш лидер Фидел Кастро на традиционния си парад, който се организира на всеки пет години за честване на годишнината от кубинската революция от 1959 г., предаде Франс прес.

"Куба няма да се откаже от никой от принципите си. Никой няма да ни накара да забравим историята си, нито символите на независимостта на народа ни", заяви председателката на Федерацията на университетските студенти Женифер Бейо - единственият оратор сред сред ръководителите на страната, събрали се на площада на Революцията в Хавана.

След военния парад преминаха хиляди души на организирано от президента Раул Кастро "Шествие на борещия се народ" в памет на лидера Фидел Кастро, който почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

С наближаването на встъпването в длъжност на републиканеца Доналд Тръмп като президент на САЩ на 20 януари, Бейо припомни, че започналият в края на 2014 г. процес на сближаване със САЩ ще е дълъг и че остават много неща за свършване. Тя отбеляза, че отпадането на наложеното през 1962 г. от Вашингтон на Куба ембарго и връщането на военноморската база в Гуантанамо са задължителни предварителни условия за Хавана.

В края на ноември Тръмп предупреди, че може да даде заден ход по започнатото от Барак Обама дипломатическо сближаване с Куба ако Хавана не напредне повече по правата на човека или пазарната икономика.

Военният парад в Куба бе предвождан от реплика на яхтата "Гранма", с която братята Кастро, Ернесто "Че" Гевара и други революционери пристигнаха от Мексико в Куба, за да започнат революцията на 2 декември 1959 г., предаде Ройтерс.

Яхтата бе заобиколена от ученици в пионерски униформи. Те бяха последвани от войници с автомати и хиляди размахващи знамена и транспаранти кубинци, много от които бяха организирано докарани с автобуси от работните си места или кварталите си.

Военният парад и манифестацията обикновено се организират на всеки пет години на 2 декември, но тази година бяха отложени с един месец заради кончината на Фидел Кастро, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини