Мианмар разследва издевателства над рохингите

  • 02 януари 2017 11:47

  • 9033
  • 0
Мианмар разследва издевателства над рохингите
© Getty Images (Архив)

Правителството на Мианма обяви, че започва разследване на предполагаеми издевателства на полицията над представители на мюсюлманското малцинство рохинги, предаде Франс прес.

За първи път властите признават, че рохингите в северозападната част на страната може би са обект на издевателства.
В последните седмици 50 000 рохинги избягаха от Мианма в съседен Бангладеш след началото на военна операция в отговор на нападения на гранични постове, приписвани на групировка на рохингите. Пристигнали в Бангладеш, рохингите разказаха, че са обект на издевателства от страна на военните на Мианма. Те говореха за мъчения, убийства и групови изнасилвания.

Досега правителството отхвърляше тези обвинения. Страни от региона призоваха държавния съветник Аун Сан Су Чжи, която е нобелова лауреатка за мир и която де факто заема премиерския пост на Мианма, да предприеме нещо срещу тормоза над рохингите.

Сега правителството реши да действа, след като се появи видеозапис от операция по разминиране на терен, извършена на 5 ноември в село Котакаук. В записа се вижда как полицаите, участващи в операцията, удрят селяните. Записът се фокусира върху побоя над млад мъж. Кадрите показват как трима офицери в униформи удрят с тояга мъжа, паднал на земята, а после го ритат в лицето.

Последвайте канала на

БТА
9033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини