Кошмарът край Карнобат и Айтос продължава над 15 часа

  • 31 декември 2016 11:24

  • 27312
  • 1
Кошмарът край Карнобат и Айтос продължава над 15 часа
© Булфото (Архив)

Продължава да е сериозна ситуацията на пътя Карнобат и Айтос. На място пътни полицаи оказват помощ на пътуващите в превозните средства. Продължават действията по изтеглянето на автомобилите, което се извършва с помощта на верижна техника. Извършена е евакуация и е оказана пряка помощ на стотици хора, оказали се в снежния капан.

При усложнена зимна обстановка е добре да се спазват следните правила:

- Не бива да се придвижваме извън населените места сами и пеша.

- Ако необходимостта все пак налага да се придвижваме на открито и извън населено място, то трябва да бъдем облечени с топли дрехи, обувки и ръкавици.

- Със себе си е добре да носим суха храна и термос с топла напитка.

- При умора не бива да се спира за почивка, а да се придвижим до най-близкото населено място.

От МВР уточняват също, че движението при виелици трябва да става далеч от сгради и далекопроводи, стълбове и дървета. Министерството подчертава, че ако пътуваме с автомобил, преди да тръгнем трябва проверим дали той е изправен, дали разполагаме с достатъчно гориво, а също така и с въже, лопата и брадвичка.

Превозното средство трябва да е снабдено със зимни гуми, вериги и да е с изправни светлини. Шофирането трябва да става бавно и внимателно, когато се преминава покрай сгради, близо до електропроводи и дървета.

Ако обстановката продължи да се усложнява, е добре да спрем в най-близкото населено място и да изчакаме преминаването на снежната виелица или до нормализиране на ситуацията.
Не бива да използваме двигателя на спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето осигурим достъп на чист въздух.

Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не се разтриват със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.

При измръзвания от втора, трета и четвърта степен се налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.

Стриктно трябва да се следват указанията, разпорежданията и съветите на служителите на Министерството на вътрешните работи и пътните служби.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
27312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kостадин

2017.01.05 | 07:04

1
всека зима на тоя участък при снеговалеж и ветър има проблем защото не слагат снегозащитна ограда снегорините колко и даса несмогват

Добави коментар

Водещи новини