Откриха ново огнище на птичи грип у нас

  • 30 декември 2016 16:01

  • 15227
  • 2
Откриха ново огнище на птичи грип у нас
© Getty Images/Guliver

Констатирано е 15-то огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. Считано от 16-ти декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнища на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:
- Дуранкулашко езеро - област Добрич;
- Шабленски езерен комплекс - област Добрич;
- Варненско – Белославски езерен комплекс - област Варна;
- Резерват Сребърна - област Силистра;
- Комплекс Калимок - области Русе и Силистра;
- Комплекс Беленски области - област Плевен;
- Рибарници Мечка - област Русе;
- Поморийско езеро - област Бургас;
- Атанасовско езеро - област Бургас;
- Бургаско езеро - област Бургас;
- Комплекс Мандра - Пода - област Бургас;
- Комплекс Стралджа – област Бургас и Ямбол;
- Язовир Овчарица - област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен;
- Язовир Малко Шарково - област Ямбол;
- Язовир Огоста - област Монтана;
- Рибарници Орсоя – област Монтана;
- Язовир Пясъчник – област Пловдив.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15227 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАЖНО!

2017.01.06 | 20:25

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.12.30 | 17:04

1
Огнището на пичи грип е на Раковска 134 в София. Трябва да се закрие тая кочина.

Добави коментар

Водещи новини