Столтенберг: Военната сила е много мощно средство, но не винаги решава проблемите

  • 30 декември 2016 07:37

  • 2360
  • 3
Столтенберг: Военната сила е много мощно средство, но не винаги решава проблемите
© gettyimages (архив)

Военната сила е много мощно средство, но военната сила не винаги решава проблемите, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ДПА, предаде БТА.

Съюзниците от НАТО анализираха ситуацията в Сирия и оценката е, че използването на военна сила там само може да влоши ситуацията. Да решиш да използваш военна сила е тежко решение, но понякога е също толкова тежко решение и да решиш да не я използват, казва Столтенберг. Той припомня, че в миналото алиансът е участвал в операции в Либия, Босна и Херцеговина с мандат на ООН, но сега по сирийския въпрос Съветът за сигурност е блокиран и не може да постигне съгласие. Това е отслабило и способността на международната общност да реагира. Според генералния секретар използването на военна сила от съюзниците на НАТО срещу сирийския режим без мандат на ООН рискува да влоши конфликта в Сирия и може да доведе до по-широк регионален конфликт.
Столтенберг припомня, че основната задача на НАТО е да защитава съюзниците и териториите им. НАТО не е световна полиция и ние ще имаме не по-малко, а по-скоро повече конфликти, повече човешко страдание, ако винаги решаваме да използваме военна сила, казва генералният секретар.

Той припомня, че запазването на мира е причината, поради която алиансът разгръща сили в балтийските страни. Това се прави с цел, че се стремим към мир в ситуация, в която ние видяхме значително увеличаване на руската военна сила и желание на Русия да използва сила срещу съседна Украйна. Но ние реагирахме по умерен, отбранителен и пропорционален начин и целта е не да провокираме конфликт, а да избегнем конфликт, казва Столтенберг. Той припомня, че в трите балтийски страни и Полша ще има само няколко хиляди военни, в сравнение с десетките хиляди руски военни. Това си остава ограничено присъствие, но ние изпращаме ясен сигнал, че сме тук, за да се защитаваме един друг, посочва той.

Запитан относно смяната на властта в САЩ и възможна промяна в политиката на Вашингтон към НАТО, Столтенберг припомня, че неотдавна е разговарял по телефона с Доналд Тръмп и той изразил силен ангажимент към НАТО, към трансатлантическите връзки, към съвместното сътрудничество на Северна Америка и Европа. Столтенберг припомня, че неотдавна Конгресът на САЩ разреши увеличение с четири пъти на финансирането на американското присъствие в Европа. Така че съм уверен, че САЩ ще продължат да изпълняват ангажиментите си, да присъстват в Европа и да се придържат към трансатлантическото партньорство, каза той. Но в същото време вярвам, че е важно да говорим с руснаците. Диалогът е дори още по-важен, когато напрежението се е засилило точно сега. Тогава е дори още по-съществено да седнем заедно, да говорим и да се опитаме да намалим напрежението и отново да положим усилия за по-конструктивни връзки с Русия, каза Столтенберг.

Запитан дали Русия или международният тероризъм ще е най-голямото предизвикателство пред алианса в областта на сигурността догодина, Столтенберг припомня, че Русия е държава и съсед на алианса и не представлява непосредствена опасност срещу нито един натовски съюзник. Русия е тук, за да остане. И ние се опитваме да намалим напрежението, работим за диалог и за намаляване на всички напрежения, казва генералният секретар.

Ислямска държава е нещо коренно различно. Това е престъпна организация. Тя е отговорна за множество терористични атаки срещу столици на страни от НАТО. Има постоянен риск от нови терористични атаки. Терористичният акт в Берлин е брутално припомняне, че ние живеем в отворени и либерални общества, където ние не можем да се защитим на 100 процента от всички атаки, от онези, които са готови да използват всяко средство, за да причинят страдание. Това е риск, с който ние живеем и с който ще трябва да живеем през 2017 г. Целта е да смажем и да унищожим ИД, допълва Столтенберг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2360 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2017.01.03 | 12:47

3
То и боя не оправя, но държи влага.
ha

2017.01.03 | 12:46

2
Щом либерастите не могат да гарантират защита - да идват националистите...те знаят как...и могат...

2017.01.01 | 04:34

1
ОДИ СЕ ПЕРИ БЕ КЪЛВАЧ !

Добави коментар

Водещи новини