Българският розов домат е сред кандидатите за защита по европейските схеми за качество

  • 30 декември 2016 06:40

  • 3700
  • 0
Българският розов домат е сред кандидатите за защита по европейските схеми за качество
© Getty Images

Куртовският розов домат е един от 30-те продукта, които ще бъдат част от кампанията "Да защитим българския вкус", чиято основна цел е повече родни производители да бъдат информирани за възможностите за кандидатстване по "Европейския механизъм в помощ на български продукти". Така, освен традиционните указания Защитен национален продукт и продукт с етикет "Защитено географско указание", за рекламирането им стопаните ще могат да се възползват и от европейско финансиране, както в рамките на ЕС, така и извън него.

Надеждата е, че ще можем да възвърнем все по-загубващия се български вкус, дължащ се основно на загуба на регионалните и уникални с качествата си сортове и семена. Така и емблематичният за страната ни розов домат ще може да се нареди до двата защитени засега продукти - "горнооряховският суджук" и "българското розово масло".

"Розовият домат е уникален наш продукт, който е индетерминантен сорт, /с неограничен растеж на централното стъбло/ т. е. на висока конструкция, която може да достигне над два метра. Плодовете са едри и обикновено варират между 300-500 грама, но достигат и до 1 кг и 300 грама. Те са с отлични вкусови качества, макар напоследък доста заместители неумело да го "представят" на пазара", каза Емилия Шушарова, председател на Сдружение "Президиум Куртово Конаре", секретар на Народно читалище "Любен Каравелов 1897 г." в пловдивското село Куртово Конаре и съпруга на дългогодишен и опитен земеделски производител.

"Ако ви е странно, че човек, отдаден на културата, може да се занимава с подобен проблем, то аз смятам, че мисията на всяко съвременно българско читалище трябва да е не само културната дейност, но и съхраняването на сортовото биоразнообразие на населеното място, към което принадлежи. А, вярвайте ми, нашето място е с много богати традиции в стопанската история на България", коментира за БТА Шушарова. Куртово Конаре е мястото, в което са отгледани първите ранни червени домати у нас, на същото място е кръстен и един от най-добрите български сортове - "куртовската капия", припомня тя.

Към местното биоразнообразие, за чието опазване сдружението работи, принадлежат интересни и стари местни сортове като прасковата - "червена куртовка", "ябълката - куртовка". От Куртово Конаре са родом първите фъстъци и първите райски ябълки у нас, както и още много други първи неща, разказва Емилия Шушарова.

Това се дължи, освен на предприемчивия съселянин на куртовци дядо Александър Димитров, така и на близостта с Резиденция Кричим в Куртово Конаре. Може би не всички знаят и за пристрастията на цар Фердинанд и на цар Борис Трети към земеделските науки. Затова и именно семената за първия розов домат е внесен и отгледан в резиденцията на цар Борис Трети, като градинарите й са внасяли интересни семена и растения за парковете и стопанствата.

Все още има и жив свидетел на историята на розовия домат и това е проф. Милко Йорданов, един от главните асистенти на акад. Христо Даскалов, най-известният български селекционер. Всичко, което е влизало като продукти в двореца, се е разпространявало и сред местните хора - най-напред сред градинарите, които са работили там, а след това и по къщите, разказва той.

Според Емилия Шушарова обаче най-уникалното качество на розовия домат, родом от Куртово Конаре, е съдържанието на сухо вещество. Подготвяйки документите за вписването на домата в Европейския регистър като продукт със защитено географско наименование извършихме лабораторни проби и резултатите ни изненадаха много. Въпреки скритите притеснения, които имахме, оказа се, че това е доматът с най-високо съдържание на сухо вещество, което го прави изключителен, коментира Шушарова.

Старата земеделска слава на Куртово Конаре се възвръща и с традиционния фестивал, провел се за осми път тази година. Според Емилия Шушарова с него селото е постигнало икономически, социален, екологичен и културен ефект. Продукцията на хората се търси все повече. Много организации и търговци започнаха да търсят местните производства, лютениците ни станаха популярни далеч извън страната, посочи тя.

Всичко това доведе и до осъзнатостта на местните хора, че трябва да вървим към някакво обединение, което ни помогна още през 2013 г. да впишем част от продуктите си в световната съкровищница на Слоу Фуд България. Организацията работи в страната ни от 2004 г. и основна нейна цел е проучването на продукти, които са свързани тясно с поминъка на местните общности, отразяват спецификите на климатичните и географските условия, при които са възникнали и са съхранени.

Това е дало възможност българският розов домат да бъде представен и на Тера Мадре Балкани в Дубровник през 2014 г., в Тирана, Албания, на редовното издание на Тера Мадре в Италия тази година, в Брюксел, където представихме уникални български продукти, разказва Шушарова.

Куртовският розов домат е на финалната права преди подаване на заявлението за защита по Европейските схеми за качество. Все още има известни проблеми, свързани с това, че този сорт се отглежда от все по-малко хора, заради ниската му добивност. Липса на рентабилност отказва много от регистрираните производители, споделя Емилия Шушарова. В този смисъл може би заделените по промоционалната програма на ЕС 10 млн. евро, с които ще се даде възможност на тези продукти да намерят своя пазар в рамките на Европейския съюз и извън него, ще бъде сериозен стимул, допълни тя.

Последвайте канала на

БТА
3700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини