В Перу откриха музей на болните мозъци

  • 27 декември 2016 21:40

  • 4373
  • 3
В Перу откриха музей на болните мозъци
© Getty Images/Guliver

Откриха музей на болните мозъци в Перу. Близо 300 мозъка, страдащи от различни заболявания могат да се видят в перуанската столица Лима, предаде Франс прес.

Някои от анатомичните органи са с прекалено малки размери, други - проядени от паразити, а трети, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Сбирката на болницата "Санто Торибио де Могровехо" е уникална за Южна Америка и е една от най-редките в света. Подредените в изложба мозъци са принадлежали на пациенти на лечебното заведение.

Болницата "Санто Торибо" е основана преди 316 години и дълго време беше позната като "последното убежище за неизлечимо болните". Болничното заведение приютява през цялата си история пациенти в терминална фаза. Днес нейният музей дава надежди, че много от недъзите на мозъка могат да бъдат излекувани от съвременната медицина.

Човешкият мозък тежи между 1,2 и 1,4 кг., като мъжкият е по-тежък от този на дамите. За сметка на това този орган е по-еволюирал при представителките на нежния пол, особено в областта, отговаряща за речта, твърди кораторът на музея невропатологът Диана Ривас. Музеят е разделен на няколко зали, като едната е посветена на невроанатомията, другата на малформациите, а третата - на патологиите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4373 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ь

2017.02.21 | 09:03

3
Алооо! Докторята... Запазете стъкленица за мозъка на наш Плевньо!!!
monarch

2017.02.21 | 09:03

2
Няма начин мозъкът на жените да е по-еволюирал.Жена философ няма.Световноизвестните жени физици и математици се броят на пръстите на едната ръка и са по-скоро куриоз.
Цецо

2017.02.21 | 09:03

1
Спорил съм с жена, че на мъжете им било по-лесно и на въпрос защо, тя ми вика щото не сме раждали......... :D :D :D :D :D :D

Добави коментар

Водещи новини