Румънският президент отказа номинацията на мюсюлманка за премиер

  • 27 декември 2016 17:11

  • 9724
  • 3
Румънският президент отказа номинацията на мюсюлманка за премиер
© Getty Images/Guliver

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отказа да одобри кандидатурата на Севил Шайдех за поста министър-председател на страната, съобщават медиите в страната, цитирани от БТВ.

На проведените на 11 декември предсрочни парламентарни избори най-много гласове отново събра Социалдемократическата партия, срещу която бяха гражданските протести в страната миналата година. Лидерът на партията Ливиу Драгня няма право да се кандидатира за премиер заради обвинения в корупция и условна присъда за изборни злоупотреби. От партията, заедно с коалиционните им партньори от АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите) предлагат за поста бившата министърка на регионалното развитие Севил Шайдех. Тя е от турско-татарското малцинство в страната и е омъжена е за сириец.

Журналистическо разследване на сайта "РАЙЗ проджект" твърди, че съпругът й е поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

Ако Шайдех беше одобрена, щеше да бъде първата жена-премиер в страната и то от турското малцинство. При издигането на кандидатурата й лидерът на социалдемократите заяви, че това ще е единственото предложение и когато тя се „умори” може да я замести.

Президентът Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата, без да посочва мотиви и поиска ново предложение за поста. Ако отново не го одобри, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се насрочат нови избори.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9724 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
monarch

2016.12.31 | 14:10

3
Клаус Йоханис е германец за пример.А не като онези в Берлин,начело с Меркел.
1

2016.12.28 | 15:59

2
Правилно !
гост

2016.12.28 | 11:56

1
Това е нормално за този регион управляван от Ердоган.

Добави коментар

Водещи новини