ЕК предлага промени в Шенгенската информационна система

  • 21 декември 2016 14:34

  • 3508
  • 0
ЕК предлага промени в Шенгенската информационна система
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия представи днес предложения за промени в Шенгенската информационна система. Това е най-широко използваната система за обмен на данни за опазването на границите и сигурността в ЕС.

Предложеното подобряване на системата може да улесни издирването и задържането на заподозрени терористи или незаконно проникнали в ЕС мигранти, пресичащи външните граници на общността. Очаква се с промените откриването и установяването на самоличността на престъпниците да бъде улеснено.

Комисията предлага да бъдат въведени единни изисквания за служителите по сигурността за обработката на данните от системата. Предвижда се въвеждането на нова категория сигнали за "неизвестни издирвани извършители". Комисията предлага въвеждането на задължение за подаване на сигнал в системата в случаите на престъпления, свързани с тероризъм. Очаква се промените да спомогнат за действителното прилагане по външните граници на забраните за влизане, издадени срещу граждани на държави извън ЕС. Въвеждането на данни за забраните в системата ще стане задължително. Ще се използват повече данни като портретни снимки и отпечатъци от длани за установяването на самоличността на хората, влизащи в Шенгенското пространство.

Шенгенската информационна система подпомага контрола на външните граници на ЕС. В нея участват 29 държави в Европа. Системата съдържа данни за хора, които нямат право да влизат или пребивават в Шенгенското пространство, за издирвани заради престъпни дейности и за изчезнали хора, както и подробности за изгубени или откраднати предмети и вещи, например автомобили, огнестрелни оръжия, лодки и документи за самоличност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини