Анна-Мария Гюзелева работела за ДС по под псевдоним “Чакъров”

  • 21 декември 2011 20:18

  • 3975
  • 6
Анна-Мария Гюзелева работела за ДС по под псевдоним “Чакъров”
© Интернет
„Долуподписаната Анна-Мария Людмилова Петрова декларирам да помагам вярно и честно на органите на Държавна сигурност в изпълнение на задачите срещу враговете на Народна Република България. Писмената информация, която ще съобщавам, ще подписвам с псевдонима „Чакъров".

 

Този документ е написан на ръка от Анна-Мария, съпругата на известния и уважаван оперен певец Никола Гюзелев, в далечната 1984 г. Той не оставя никакви съмнения, че красивата балерина се е поставила в услуга на Шесто управление, чиято задача е била да следи под лупа поведението на интелигенцията, пише в. “Галерия”.

Артистката беше разкрита като агент на Държавна сигурност от комисията по досиетата, след като се кандидатира за общински съветник от емигрантската партия "Другата България". Преди време се появи информация, че шефът на партията Божидар Томалевски се разследва за имотни измами.

Анна - Мария е вербувана да работи за политическата полиция на 13 март 1984 г. По това време тя е все още неомъжена и носи фамилията Петрова. Срещата й с офицерите от ДС става в директорския кабинет на Младежкия театър. В началото ченгетата любезно я разпитват за личните и служебните й ангажименти в театъра, киното и телевизията. След това въпросите им се насочват към състоянието на трупата на Държавния музикален театър "Стефан Македонски".

Анна-Мария Петрова " съобщи данни за поведението на обект "Рибаров" (вероятно друг доноснии на ДС от Музикалния театър - б.а.), за Нева Врубел и Ася Ковачева, преди да заминат за работа в Италия", пише в рапорта си капитан Стефан Тенев. Той е служителят от Шесто управление при Софийското градско управление на МВР, вербувал балерината за агент на ДС В рапорта му е записано още: "Запитана дали и занапред ще има желание да помага, Петрова даде своето съгласие, като благодари за доверието".

За известна презастраховка си избра псевдоним "Чакъров". След това Анна-Мария е регистрирана като агент по линия "интелигенция", а за неин ръководител е определен въпросният капитан Стефан Тенев. Първите задачи, поставени на новоизлюпената агентка, са свързани с наближаващата национална партийна конференция" на БКП. Дали ги е изпълнила, не е ясно, защото няма запазени документи за това.

През годините папката с доносите на агент Чакъров е доста отъняла. Съхранени са едва няколко рапорта, написани от водещия й офицер капитан Стефан Тенев. В тях са описани тайни срещи между двамата. По всички правила на конспирацията капитанът от ДС и балерината се срещат в явочни квартири. Те са с кодовите имена "Албена" и "Вега".

Първият съхранен документ е от 9 май 1984 г Ан-на-Мария споделя за евентуално сключване на брак. Бъдещият й съпруг е отбелязан само с инициал "Г". "Сподели и за творческите си планове, като ме увери, че бракът й няма да попречи за бъдещата ни работа" - пише кап. Тенев. След това балерината му разказва за посещението на режисьора Людмил Стайков в Китай в края на март и началото на април 1984 г. По това време Людмил Стайков е нашумяло име, вече е заснел историческата сага "Хан Аспарух".

Анна-Мария описва пред офицера от ДС неговите впечатления от Китай. Стайков бил впечатлен, че хората там вече живеели по друг начин - не носели униформи, а били в обикновени дрехи. Режисьорът бил командирован заради подписване на културна спогодба между България и Китай. Стайков казал, че закупил няколко (филма, които били на доста високо ниво, донася агент Чакъров.

Далеч по-интересна за ченгетата от ДС обаче е информацията, поднесена от балерината за това, което се случва в Музикалния театър където работи самата тя. Духовете били раздвижени заради разпределянето на премиите за 1983 г. За балетистите била предвидена най-малката сума и това събудило недоволство, защото те работели най-много и получавали най-малко, обяснява агент Чакъров. Парите се разпределяли от дирекционен съвет на театъра. Изчислявали се на базата на участие в спектакли. През 1982 г. били отпуснати 9 хил. лева, а за 1983 - 7 хил. лева, уточнява Чакъров.

Балерината не пропуснала да обясни, че в момента предстои премиера на оперетата "Бал в Савоя" с режисьор Видин Даскалов. Според нея спектакълът "ще излезе добре въпреки недоволството на някои балетисти от гост-хореографа Михаил Кисляров, който изпълнява много добре поставените му задачи", както отбелязва агент Чакъров.

По-нататък артистката обяснява: "В театъра се говори, че от новия сезон ръководител на балетния състав ще бъде Кисляров. Това кара голяма част от привържениците на Светлана Донева - настоящ ръководител, да не се съобразяват с поставените им задачи от Кисляров". Офицерът от ДС поставя задача на агентката да продължи да го информира  "своевременно за коментари във връзка с разпределение на премиите". В рапорта той отбелязва като "мероприятие": "Ще бъде проведен разговор с ръководството на театъра", пише още "Галерия".

Вторият запазен рапорт е с дата 20 юни 1984 г. "Агентът бе поздравен по случай сключването на граждански брак и му бе поднесен подарък, за който той благодари за вниманието. Бе проведен разговор във връзка с пътуването на агента в чужбина - франция и Италия, което ще бъде осъществено по случай сключването на гражданския брак" - пише водещият офицер.

От рапорта става ясно, че в близките дни предстои гастрол на американска балетна трупа. Крехката балерина - агент на ДС, е натоварена с тежки задачи. Тя трябва да следи кой от българските й колеги ще създаде по-близки връзки с гостите. "При създаване на благоприятни условия за общуване да се интересува какъв е характерът на разговорите, дали са само на професионална основа" -инструктира я офицерът. Няма запазени документи дали се е справила с поставените задачи. Последният съхранен рапорт за дейността на Анна-Мария Гюзелева като агент Чакъров е от 28 януари 1985 г.

Срещата се провежда в явочна квартира "Вега". "След сключването на граждански брак тя е започнала да пътува със съпруга си редовно в чужбина, където той има участие в различни оперни театри." - пише в рапорта си след това ченгето от ДС и допълва, че Чакъров е била в Испания, франция, Италия и САЩ. Анна-Мария, която вече носи фамилията Гюзелева, информира органите на политическата полиция, че чужденците се отнасяли много добре с тях

"Дори в Италия, където бил нашумял случаят „Антонов", никой не направил дори намек. Имали проблеми в САЩ, където ни наричали "убийци на папата", пише в рапорта на капитан Тенев. "Агент Чакъров се извини - отбелязва водещият офицер, - че е далеч от театъра и не може да съобщи нищо от това, което ме интересува." По-нататък в рапорта е отбелязано, че балерината заминава за Италия на 2 февруари 1985 г.

Анна-Мария Гюзелева е изключена от агентурния апарат на Държавна сигурност на 5 ноември 1987 г. В съхранения рапорт е отбелязано, че: "В процеса на изучаването, а след това като секретен сътрудник, агент Чакъров съобщаваше информация, представляваща оперативен интерес. Още при първите оперативни срещи личеше желанието да работи с Държавна сигурност.

През май 1984 г. сключи брак с известния български оперен певешНицола Гюзе-лев. Оттогава започна да го придружава при гастролите му в чужбина и много рядко се прибира в България. Чакъров съобщаваше, че няма възможност да изпълнява задачи, защото от две години се е откъснала от ДМТ "Стефан Македонски". В началото на 1986 г. роди момиче, за което полага грижи". Поради тези причини от Шесто управление на ДС решават да я извадят от списъка си с агенти.

Направена е консултация с Първо главно управление за "евентуално ползване от тяхна страна на агент Чакъров. Външното разузнаване обаче не проявява интерес към красавицата. В документите е отбелязано, че през следващите пет години материалите по линия на агент Чакъров могат да се ползват с разрешение само от шефа на 6-и отдел при СГУ-МВР.

Последвайте канала на

3975 6

Коментари 6

Добави коментар
Колега

2016.04.18 | 18:16

6
Който и да е авторът, случаят е потресаващ и много типичен. Вероятно "дамата" е писала доноси и за своя възлюблен и съпруг, нищо чудно, бих се учудил, ако не е! Чух, че сега, вече възрастен и болен, го е изоставила, защо й е вече. Има доста подобни случаи в нашата "културна" история, някои вече са известни... Би било много полезно и "поучително", ако Галерия наистина повдигне завесата от десетилетия скривани известни имена.
Диньо Неделчев

2014.12.25 | 23:51

5
Това са страници изписани позиви от отлежалото време на социализма и нещастния Български народ чете бесмислени текстове в които няма нищо съществнно като информация, А пък тея велики журналисти от накакъв си "Вестник" се мислят за страшна сензация., Що не се погледне самата Патрашкова, че е Лесбус неиска да си признае ли гълъбчето. Мама мия и това ми било Интелигенция. Сбирщина от кривооки боклуци. Патрашкова къде беше ти по татово време, май в Лондон А, кое беше засекретеното ти име я си спомни? Тоя смотан офицер си е писал смешни доклади за да си оправдае заплата та а агент Стрела- Патрашкова забравила е май как излизе в Лондон! А лицето подписало се "КОЛЕГА" ти да не би да си светил, че всичко знаеш а? Браво моето момче или момиче. Умен си
Отврат!

2014.05.20 | 06:14

4
Скелети от гардероба. Колко още ги има такива, но трябва най-после да се разкрият. Тази дамичка е една куха бивша красавица, възползвала се от външността си и слабостта на мъжете, да прави кариера и лесно и богато съществуване. Такива са способни на големи подлости. А и от интервюто й при Люба Кулезич абсолютно й личи, че лъже. Няма нужда от дедектор на лъжата.
сулю

2014.05.12 | 17:37

3
ти беше ли там бе?
Luna

2014.05.12 | 17:37

2
Каква дама, какви 5 лв. Невръстна ученичка в балетното се залюби със старото коце, сигурно заради кадифените му очи. И голяма актриса се засили да става... Сновеше из чужбините като каква ли не.Талант се иска голям - в шпагатите.
sniag

2012.01.08 | 20:29

1
Извинете, г-жо Татяна Георгиева, но вие НЕ сте автор на този текст!не си преписвайте неща, които не сте писали вие!

Добави коментар

Водещи новини