"Агрион Финанс" предлага нови инвестиционни възможности в земеделието

  • 19 декември 2016 09:45

  • 1595
  • 0
"Агрион Финанс" предлага нови инвестиционни възможности в земеделието
©

Лизингът за покупка на земя има инвестиционен потенциал за хора извън земеделието, казват от водещото дружество за кредитиране в земеделието „Агрион Финанс”.

Те могат да се сдобият със земя без да влагат първоначални средства. Процедурата е същата като лизинг за кола, но обектът на сделка е поземления актив: лизинговото дружество купува желаната земя и след това сключва договор с лизингополучателя, който започва да я изплаща на вноски. В края на периода на лизинговия договор земята става негова собственост. Освен това „Агрион Финанс” предлага до 100% финансиране на сделката – т.е. ако нейната оценка за желаната земя съвпадне с продажната й цена, клиентът не дължи процент самоучастие, а директно започва да си погасява лизинговите вноски. За периода на лизинга клиентът има право да я отдава под наем и аренда и на практика да печели от нея дори и директно да не я обработва. След изплащането желаният парцел става негова собственост и може да продължи да му носи доходност. Освен това клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10 годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, казват от „Агрион Финанс”.
Лизингът като финансов инструмент е познат за фермерите. Те се възползват от същите преимущества, когато не могат да извадят пари накуп да си купят още земя или искат да се разраснат, но без да затварят огромна сума свободни средства. Предимствата и потенциалът на този продукт, конкретно в земеделието, са огромни. Затова той се оформя като много подходяща форма на финансиране за сделки със земя, коментират експертите.

Лизингът се оказва атрактивна алтернатива и когато фермерите имат нужда от средства. Вместо да реализират земята си безвъзвратно, те могат да я продадат на финансиращото дружество и да откупят обратно на лизинг – т.е. на вноски. Така фермерите си запазват правото да я стопанисват; в дългосрочен план земята остава тяхна собственост, а получават и пари в брой за покриване на други разходи. „Агрион Финанс” финансира и такива сделки.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини