ЕП ще обсъди въпроса с визите за САЩ за граждани на България и на още четири държави от ЕС

  • 12 декември 2016 07:18

  • 2568
  • 2
ЕП ще обсъди въпроса с визите за САЩ за граждани на България и на още четири държави от ЕС
© gettyimages (архив)

Европейският парламент ще обсъди на последната за годината пленарна сесия в Страсбург въпроса за визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Европейската комисия ще трябва да отговори в сряда дали възнамерява да върне по тази причина визите за граждани на САЩ.

В отправения въпрос евродепутатът Клод Мораес отбелязва от името на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че през през 2013 г. ЕП и Съветът на ЕС приеха изменение на механизма за реципрочност. Механизмът предвижда гражданите на ЕС да отговарят на същите условия, когато пътуват до дадена държава, на каквито изисквания отговарят гражданите на тази външна за Общността страна, когато пътуват до ЕС.

Механизмът дава начало на процедура с конкретни срокове и действия, които трябва да бъдат предприети, ако липсва реципрочност, след като такава липса бъде съобщена от държава от ЕС на ЕК. На 12 април 2014 г. ЕК уточни, че гражданите на пет държави от ЕС пътуват с визи до САЩ. Според механизма, ако до 24 месеца САЩ не отменят визите, по регламент ЕК трябва да приеме делегиран акт за временно връщане за срок от 12 месеца на визите за гражданите на САЩ.

Вместо да представи делегирания акт, както се изисква, на 12 април и на 13 юли ЕК отчете каква е обстановката. Мораес пита в какъв срок ЕК ще представи делегирания акт, ако споделя правната оценка, че е била длъжна да го направи още през април тази година. Евродепутатът настоява комисията, ако не е съгласна с произтичащото от европейското законодателство задължение, да обясни причините.

Тази вечер ЕП ще обсъди резолюция, в която призовава държавите от ЕС, предоставили статут на бежанците, да полагат усилия те да се впишат в обществото, като им осигурят достъп до образование и работа. ЕП призовава за улесняване на събирането на семействата на бежанците. Евродепутатите очакват държавите в ЕС да предоставят условия на прием, които не лишават бежанците от основните им права на достойно жизнено равнище и на физическо и психично здраве. ЕП призовава държавите да се въздържат от внушаването с политически цели на страх и омраза към мигрантите. Настоява се държавите да разработят кампании, които да помогнат на гражданите да подобрят подхода си към приемането на пришълците.

Утре ЕП ще обсъди положението с принципите на правовата държава и демокрацията в Полша. Определените за наградата "Сахаров" за тази година Надя Мурад и Ламия Башар ще получат отличията си в следобедните часове. Двете бяха част от хилядите жени язиди, взети в плен от терористите на "Ислямска държава" и превърнати в сексуални робини. Те успяха да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите, съобщава БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2568 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.14 | 22:45

2
те докато го измислят няма да има нито Сащ, нито ЕС..!

2016.12.14 | 22:45

1
за чии са ни тия визи ..да ставаме роби и на кравите ли..е ..има непочистени кенефи и чинии ..юрош народе ..поне няма да гладувате ..и кенефите и остатъците ..са на ваше разположение..

Добави коментар

Водещи новини