Сделките със скрап на стойност до 100 лева годишно ще се разплащат в брой

  • 09 декември 2016 12:01

  • 3292
  • 0
Сделките със скрап на стойност до 100 лева годишно ще се разплащат в брой
© Getty Images/Guliver

Сделките със скрап на стойност до 100 лева годишно ще се разплащат в брой, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за управление на отпадъците.

Досега разплащанията по сделки с отпадъци от цветни и черни метали се извършваха само по безкасов път. С приетите промени изискването за безкасово плащане няма да се прилага за разплащания към физически лица, когато общата стойност на сключените сделки с ОЧЦМ не надвишава 100 лева в рамките на една календарна година.

По повод предложенията тази сума да бъде увеличена, Станислав Иванов /ГЕРБ/ обясни, че 500 килограма отпадъци от бита могат да бъдат върнати за 100 лева, за 500 лева са пет тона и в това число не се включват печки, перални, а си е чист скрап. Затова той призова границата да остане 100 лева и да не се отваря кутията на Пандора.

Депутатите приеха, че общинските площадки за предаване на отпадъци ще се експлоатират самостоятелно от общината или чрез сключване на писмен договор с лице, притежаващо разрешение за извършване на тази дейност. За площадките, които се осигуряват и експлоатират самостоятелно от общината, няма да се изисква да са разположени само в промишлени зони. На общинските площадки няма да могат да се разполагат контейнери - собственост на лица, които изпълняват задълженията си индивидуално или на организации по оползотворяване, записаха още депутатите.

Георги Божинов /"БСП лява България"/ възрази, че частните събирачи на метали са изгонени извън града, а сега общините ще могат да изграждат площадки в населеното място до болници, детски градини. Той отбеляза, че като изградят тези площадки общините ще могат да аутсорсват дейност на частни лица.

Гласуването на второ четене на измененията в Закона за управление на отпадъците ще продължи на следващо пленарно заседание.
Преди това парламентът ратифицира споразумения за консултантски услуги между Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Международната банка за възстановяване и развитие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини